Posted on

Castagnole – karnevalske fritule – jedan su od najpopularnijih karnevalskih recepata Italije. Ove su pravljene sa skutom (ricottom) .

Karneval je vrijeme prženih tijesta poput različitih vrsta fritula , uštipaka i krafni. Sve su to tradicionalni, dosta siromašni kolačići ali veoma omiljena tijesta koja i dalje predstavljaju razlog popodnevnih ili večernjih okupljanja porodice – onako u toploj kuhinji i kući, jer u karnevalsko doba, zima uvijek pokaže svoje najhladnije lice.

Pred vama je recept Anne Moroni (sa malim promjenama), vrlo poznate talijanske, domaćinske kuharice (ne radi se o nikakvom znanom chefu), koja nam je godinama na televiziji pokazivala stvarne čarolije talijanske tradicionalne kuhinje

Vrijeme pripreme : 15 min + prženje

Potrebn sastojci:

5 žumanjaca

150 g šećera

50g maslaca

1,5 dl mlijeka

300 g skute (ricotte)

2 naranče i 1 limun : izribana korica

3jž maraskina i Grand Marniera (ili

nekog drugog aromatičnog likera)

400 g brašna

100 g škrobnog brašna

1 prašak za pecivo

ulje za prženje

Priprema:

  1. Najprije istucite žumanjca sa šećerom, zatim dodajte otopljeni maslac, mlijeko, naribajte korice limuna i naranača i dodajte mirisne likere : maraskino i Grand Marnier. Nakon toga umiješajte dobro procijeđenu skutu (ricottu). Izmiješajte brašno sa škrobnim brašnom, dodajte prašak za pecivo i sve zajedno prosijte u prvu masu. Pažljivo izmiješajte – žlicom ili mikserom.
polu wok tava
  1. Svima koji žele imati besprijekorno ispržene stvari – bez obzira da li se radi o slatkim ili slanim jelima (pohanje, ribice iznad svega!) preporučujem ovu poluwok tavu. Ona je inače poznata kao tava za sotiranje – kod mene se koristi prvenstveno za prženje. Poluwok tava ima uže dno, što dozvoljava održavanje stalne, idealne temperature za prženje od 170 -180; bogato je napunite uljem u visini od najmanje 8-10 cm, što je uvijek manja količina ulja nego u tavi s normalnim dnom. Koristite dobro biljno ulje za prženje – malo je skuplje, ali u ovakvoj kombinaciji polu wok tave, postaje izdašnije

3. Najbrže i najbolje ide ako radite uz pomoć slastičarske vrećice – ne treba nastavak, već samo odrežite vrh. U zagrijano ulje spuštajte castagnole – pritisnite vrećicu i kuhinjskim škarama režite cca 2 cm dugačke tuljčiće. U ulju će narasti i postati pravilno okrugle.

Prženje je najbolje na 180, ali kod castagnola Anna Moroni je preporučila i malo nižu temperaturu, pogotovo na početku.

Povremeno ih promiješajte i vadite šupljom zaimačom na tanjur s kuhinjskim papirom. Na svaki sloj prženja postavite novi papir. Na kraju ćete sve papire izvaditi.

Potpuno ohladene castagnole uvaljajte u šećer u prahu i poslužite

Castagnole ili kesten fritulice, dobile su to ime zbog oblika i veličine poput kestena. Odlične su i sutradan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)