Posted on

Babka sa lješnjacima i čokoladom – čuveni kolač od dizanog, maslenog tijesta ili briochea

Babičin kolač, draga i topla BABKA uvijek dobra u svakom receptu! Tradicionalni uskršnji kolač iz srednje Evrope točnije Poljske, premda potječe od Židova Aškenazija koji su generacijama njegovali recepte ovog kolača. Oni ga odnose u New York, gdje ga njihovi pekari populariziraju i kao što sve tamo uvijek biva « if I can make it here  I’ll make it anywhere» – postaje planetarno poznat.

Za Mediteran ga ipak vezuju njegovi korjeni –  u Izraelu je još uvijek jedan od najpoznatijih domaćih kolača. Istina, veoma podsjeća na slovensku poticu i naše savijače  (orahnjače, makovnjače i sl. koje dobivaju ime zavisno od punjenja). I kao što ima jako puno vrsta brioche tijesta – neka su dobro natrpana jajima i maslacom, neka nešto manje – recimo da je u ovim varijantama punjenih briochea bolje kada su tijesta lakša, jer bogata punjenja znaju jako otežati kolač  čineći ga  za današnje pojmove prezasitnim.

Bezbroj je recepata babke – ova vremešna babica u svakom receptu oduševljava: bilo da je punjena čokoladom, cimetom i grožđicama, jabučnim nadjevima, slatkom sirom ili orašastim plodovima.

 Predložena babka rađena je sa matičnim kvascem – zato je toliko bogato uskisla. Usporedno, bit će napisan i recept sa suhim kvascem.

Potrebni sastojci :

500 g brašna

10 g suhog kvasca (bogata žličica)

ili (uskislog predtijesta matičnog kvasca)

2 jaja

100 g mlijeka

80 g slatkog vrhnja

2 žlice tamnog šećera

malo soli

50 g maslaca sobne temperature

1 žlica likera od naranača (Grand Marnier ili dobrog limoncella)

Namaz:

200 g pečenih, mljevenih lješnjaka

200 g fine čokolade (50 – 65 % kakaoa)

100 g maslaca

1 žlica meda

vanilin

Način pripreme:

Ako radite sa matičnim kvascem (sourdough) pripremite predtijesto:

  1. korak:

10g matičnog kvasca

30g brašna

10g vode

8 g smeđeg šećera

Zamijesite tijesto i čekajte da se udvostručiti.

2. korak:

Tom predtijestu dodajte 50 g brašna, 20g vode i 1 žlicu meda. Lagano pomiješajte i ponovno pustite da naraste. Na temperaturi od 21 stupanj to može trajati i do 2 h.

To je kvasac koji ste dobili za osnovno tijesto.

Brašno prosijte zajedno sa suhim kvascem (ili koristite gore navedeno predtijesto koje onda izmrvite na grubo po brašnu – sve ostalo ostaje isto)

Dodajte jaja promiješana u zdjeli sa mlijekom vrhnjem, šećerom i soli, napravite tijesto. Kada je lijepo umiješeno dodajte mu maslac na sobnoj temperaturi – ne otopljen, ne tvrd iz hladnjaka! Umijesite ga u tijesto – u početku će biti ljepljivo, zato lagano pobrašnite ruke i mijesite dok ne dobijete fino, mekano tijesto.

Stavite u zdjelu, dobro pokrijte i sačekajte da se udvostruči.

U međuvremenu pripremite nadjev : rastopite na pari maslac i čokoladu, dodajte mljevene lješnjake, malo mirisa (kore limuna, naranči), promiješajte i ohladite.

Kod matičnog kvasca – odnosno sa predtijestom – to dizanje traje mnogo duže – i do 12-tak sati. zato je idealno umijesiti ga uvečer i pustiti ga da kisne cijelu noć.

Uskislo tijesto prevrnite iz zdjele ili na silikonsku podlogu ili na pek papir. Razvaljajte u pravokutnik – širine 30- tak cm i dužine- koliko vam izađe. Tijesto mora biti pola cm debelo.

Namažite jednakomjerno namaz.

Zarolajte u dugačku štrucu. Rukama je malo «popravite» – ujednačite da bude svuda jednako debela.

Sada prerežite štrucu/kobasu uzdužno na polovicu. Upletite pletenicu i spojite je u krug.

Zato je važno da to radite na silikonskom podmetaču (može u pećnicu) ili na papiru jer ćete sve zajedno jednostavno preseliti na pekač.

Tu pletenicu pokrijte pek papirom i pustite da opet naraste – to će sada ići brže, malo više od pola sata. Budite strpljivi!

Prije nego je stavite u pećnicu namažite djelove tijesta jajem pomiješanim sa slatkim vrhnjem.

Pecite najprije nepokriveno na 190, desetak minuta, zatim pokrijte papirom i nastavite peći na 180 dok se ne ispeče. Bolje je peći u neventilranoj pećnici.

( Ovo je nešto izmijenjeni recept iz knjige Anite Šumer :”Drožomanija”:

Originalni recept “Slatko – slasne pletenice” ide ovako :

500 g bijelog brašna, 2 jaja, 180 g mlijeka, korica limuna i sok pola limuna, 30g smeđeg šećera, 20 g ruma, 60 g maslaca sobne temperature

2 Replies to “Babka sa lješnjacima i čokoladom”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)