Posted on

Hladna juha od bajama, oguljenih, fino mljevenih, uz dodatak češnjaka, namočenog bijelog kruha, puno maslinovog ulja,  začina i zrnima bijelog grožđa

Ajo blanco, hladna juha, zbog koje je često nazivaju bijeli gazpacho (sa tom čuvenom andaluzijskom sestrom zajedničko im je samo to da se jedu hladne), jedna je od najboljih, najrafiniranijih, najukusnijih i – nije na odmet dodati – najzdravijih juha koje postoje.

Ah, postoje mirijade vrsta juha, barem na Mediteranu – ustvari, uopće. U svim svjetskim kuhinjama.

Jer, juhe su kao kruh. Osnova ljudske prehrane. U mnogim kuhinjama, pa tako i mojoj, stalno se bore sa paštama i rižotima. Pobjednika, jednostavno, nema, i ne može biti. Jer točno kada jedemo jedno od tih jela, pa je onako, vrhunski pripremljeno, promislimo – eh, to je to, najbolje.

Ajo blanco – premda je i ta juha nekada pripadala običnom puku i spremala se sa sastojcima koji su im bili na raspolaganju – idealna juha je za neke fine ručkove. Može se pripremiti dan ranije, čak je i bolja. Treba je servirati u malim, lijepim zdjelicama ukrašenu različitim travicama i začinima.

Tu se odmičemo od originalnog recepta – a i njih je veoma mnogo. Variraju u količini mljevenih bajama i vode kojom se juha razređuje. Negdje ćete naići i na upotrebu mlijeka. Budući da smo mi balkanska zemlja gdje su jogurti veoma dobri, zapravo najbolji, mislim da ću sljedeći put staviti decilitar tekućeg jogurta, kako bi se još više pojačala gustoća juhe.

Recept je najvećim dijelom preuzet od Claudije Roden, moje omiljene autorice bliskoistočnih i mediteranskih jela.

Vrijeme pripreme : 20 min

Za 4 osobe

Potrebni sastojci :

100 g starog, bijelog kruha

250 poparenih, oguljenih bajama

2 – 3 česna češnjaka (zavisi koliko volite i želite ukus češnjaka)

600 ml hladne vode

120 ml maslinovog ulja

3 jž finog bijelog octa (od trešanja, malina ili jabuka)

300 g bijelog grožđa, bez sjemenki

Začini koje dodajete po želji (moj dodatak):

listići svježeg bosiljka, ili svježe metvice, ili svježeg timijana, ili svježeg estragona, ili svježeg koromača

ružičasti papar

Način pripreme:

Najprije namočite stari, bijeli kruh kojem ste odstranili koricu. Prelijte vodom i kada se namoči dobro ga šakom iscijedite

Bajame se mogu kupiti već oguljene, što ja baš ne volim jer znaju imati užegli ukus. Radije zakuhajte pola litre vode, ubacite bajame, pustite da uzavru, onda procijedite – vrlo se lako čiste od kožice jednostavnim stiskanjem  između dva prsta : izleti lijepa, svježe oguljena bajama.

Ako imate vremena, bajame treba samljeti na mlinu za orašaste plodove. Juha će biti kremastija. Inače, koristi se mikser u kojeg treba staviti zajedno ocijeđeni kruh i bajame – vrtjeti dok se bajame maksimalno ne usitne.

Tada dodajte češnjak, opet zavrtite i počnite dodavati polako maslinovo ulje, uz neprestanu vrtnju miksera. Dodajte na kraju i hladnu vodu, sol i ocat. Ponovno zavrtite da se svi sastojci dobro izmiješaju.

Probajte i dočinite! Mljevene bajame se osjećaju i možete uroniti štapni mikser kako bi juha bila još kremastija. U nekim receptima naći ćete da se juha procijedi kroz fino, platneno sito – ali čini se naprosto šteta odbaciti te fine mljevene bajame.

Ulijte u neki vrč sa poklopcem i stavite u hladnjak. Najmanje 2 h, a najbolje je jesti juhu sutradan.

U zdjelicu stavite šaku grožđa, prelijte juhom i ukrasite/začinite nekom mirišljavom travicom : teško je reći koja najbolje paše – dobro je sa svakom, pa čak i sa više  njih. Možete ukrasiti cvjetićima boražine, koromača, metvice, bosiljka, zavisno što vam je na raspolaganju.

Pokapajte maslinovim uljem i pospite ružičastim paprom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)