Posted on

Janjeće bržolice naglo pečene na tavi, namirisane ružmarinom, začinjene kapljicama meda, prelivene konjakom i – flambirane

Janjeće bržolice – reklo bi se tek dva, tri zalogaja, ali… užitak je pravi,  gurmanski. Jedu se rukama, ( Talijani ih nazivaju »scotta dito« ili ispeci prst), grickaju, i jedna vuče drugu… Brzo okrenute na vrućoj tavi, da dobiju smećkastu, rahlo popečenu koricu a da iznutra još uvijek budu ružičaste. Prije toga propisno marinirane i kasnije, bogato začinjene.

Vrijeme pripreme: 15 min

Za 4 osobe:

Potrebni sastojci:

15 – tak janjećih bržolica

1 jž meda

0,3 dl konjaka

3-4 jž maslinovog ulja

Smjesa za mariniranje:

3 -4 režnja češnjaka

grančice ružmarina – bogato

sok od pola limuna

sol, papar, ljuta papričica

maslinovo ulje

 

Priprema:

Najbolje je kada ih mesar stručno nareže – neki mesari režu bržolice  poprečno, preko hrbta, čime se dobijaju duple bržolice; neki ih režu pojedinačno; neki, kada je janje maleno, režu  ih po dvije zajedno ; taljanski mesari još izgule gornji dio vezivnog tkiva, ostavljajući golu kost. Bilo kako bilo – bržolice dobro pregledajte da nemaju ostatke košćica. Složite ih u zdjelu, posolite, popaprite, pospite sa komadićima ljute papričice, pokapajte ih sokom od limuna. Izmiješajte ih sa više grančica ružmarina – dodajte još polovice režnjeva češnjaka (kasnije ćete ih baciti), te na kraju bogato polijte maslinovim uljem. Ostavite ih u marinadi najmanje pola sata – ali najbolje više sati.

Ugrijte žar tavu – položite bržolice , zajedno sa sadržajem marinade, posebno je važan ružmarin. Preokrenite ih, čim su dobile boju – nastavite ih peći na jačoj vatri još samo nekoiko minuta : pažljivo ih pokapajte s kapljicama meda, prelijte s konjakom i zapalite alkoholnu paru koja hlapi. Dakle, flambirajte, pri tome pazeći da se ništa zapaljivo ne nalazi u blizini. Flambiranje traje minutu, dvije, ali ako se bojite, pustite da alkohol sam ishlapi, što zahtjeva koju minutu duže .To nadalje znači da kapanje  medom i zalijevanje konjakom  treba započeti čim ste okrenuli bržolice (vatra je i dalje jaka da uhvate boju) kako vam se meso ne bi prepeklo.

Stavite ih u zdjelu i poklopite – veoma je važno da janjeće meso počiva barem desetak minuta. Tako omekša, jer su upravo komadi janjetine na žaru, najčešće posluženi odmah i zbog toga su tvrdi. Kako bi spriječili da se ohlade, ugrijte pećnicu na 80 stupnjeva,  stavite unutra poklopljenu zdjelu  i  neka čekaju prije posluženja.

Janjetina na žaru ili pečena na žar tavi, mora ostati u sredini ružičasta. Možete je dodatno preliti dobrim maslinovim uljem  u kojeg stavite grančicu ružmarina, malo limunove korice i zatim ga malo ugrijete kako bi se što bolje namirisalo.

Janjeće bržolice su odlične poslužene sa proljetnim rižotom od šparoga

Rižot s vrtnim šparogama i pršutom

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)