Posted on

Kroštule i karneval

Kroštule su omiljena, tipična karnevalska prženica  svih primorskih krajeva . Pristupačni, jeftini sastojci i vrlo brza i jednostavna priprema.

Kakav je, takav je – bilo je u našem životu i u povijesti svakog naroda, a sada već govorimo i čovječanstva, veselih i manje veselih karnevala.
Ipak, karnevalsko veselje traži barem nešto slatko.
Iz tanko razvučenih listova (idealni su strojevi za paštu) izrezuju se različite forme : listići zarezani u sredini, ili duguljasti, pa provučeni kroz središnji rez; vezani u mašne, savijeni u gnjezdašca – bitno je da su hrskavi, da nisu “popili previše ulja”, da jednostavno pršte prilikom svakog ugriza… Govorilo se “jedna zove drugu” i – što je bilo i jest osobito važno – ima ih. Izdašne su, što bi rekli naši stari. Od pola kilograma brašna izađu dva velika poslužnika. Puna!
Recepti kroštula ( razlika je od “poderanih gaća”) se svi vrste oko tankog tijesta za paštu, kojem je dodan alkohol (vino ili rakija ili neki liker, kako ne bi upijale previše ulja), uz korice naranče. Pri prženju u dubokom ulju alkohol ishlapi tako da ih mogu jesti i djeca.

Predlažem vam dva isprobana, odlična recepta (jer ima ih jako mnogo):


1. recept:

500g glatkog brašna, 60 g šećera u prahu, 55 g maslaca (sobne temperature), 3 jaja, 1 žumance, korica naranče. 2 g soli, i 70ml bijelog, hladnog i ne previše suhog vina.

2 .recept

300 g brašna 00

70 g rakije (lozovače) ili bijelog vina

50 g šećera

25 g otopljenog maslaca

1 jaje + 1 žumanjak

Ulje za prženje

Šećer u prahu

Način pripreme:

Prosijte brašno, u sredini napravite uobičajenu udubinu u koju stavljate sve sastojke – počnite miješati vilicom, zatim rukom.

Dobro, dobro umijesiti tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku barem 2 h.

Nakon toga odrežite manje komade i provlačite kroz spravu za tjesteninu – najprije kroz širi otvor, zatim presložite na uobičajeni način, ponovno provucite kroz isti otvor, nakon čega pređite na najuži otvor mašinice.

Režite forme po želji – trake, koje vesujete u mađnice, kvadrate sa dva unutrašnja zareza ili pak duže trake, kako je na slici.

Za prženja fritula, kroštula 8ali općenito svih prženja koja zahtijevaju duboko ulje), najbolje tave su poluwok: manja im je površina na kojoj se ulje  zagrijava, tako da cijelo vrijeme možete imati ujednačenu temperaturu ulja.


Pržiti u dubokom ulju na 160/170 stupnjeva. Jako su brzo pržene i treba ih vilicom vaditi kroz njihovu središnju rupicu i stavljati na papir da upije višak ulja. Dobro je razvaljati i napraviti sve kroštule pa ih tek onda pržiti jer toliko su brzo gotove da se ne možemo baviti izradom dok se jedne peku. Osim toga, na taj način možemo kontrolirati i temperaturu ulja. Ohlađene slažemo na tanjur i posipamo šećerom u prahu.

2 Replies to “Kroštule i karneval”

    1. Da, ako je alkohol bitan zbog prženja i neupijanja ulja, maraschino ima više alkohola od vina, koje se najčešće koristi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)