Ljubičasti njoki sa maslacem , sirevima i aromatičnim travama

Ljubičasti njoki – boja dolazi iz ljubičastog krumpira, uvaljani u umak od maslaca namirisan kaduljom, mažuranom, timijanom i ružmarinom, na posteljici od fondija iz sira. posuti isjeckanim pečenim lješnjacima

 Krasna ljubičasta boja lavande  ovih njoka osnov je ljubavi na prvi pogled – mogla bi se oprostiti i eventualna nesavršenost te nove vrste krumpira u tijestu za njoke. Ali ne – ukusom i strukturom to su još uvijek odlični njoki i pri izboru umaka vodilo se računa ne samo o ukusu već i želji da se ta čudesna boja ničim ne prekrije.

 Za 4-6 osoba

Vrijeme pripreme : 60 min

Potrebni sastojci:

1 kg ljubičastih krumpira

200 -250 g oštrog brašna

1 jaje

1 velika žlica masti ili maslaca

malo soli

Fondi od sira:

2 dl slatkog vrhnja

orah maslaca

80 g topivog, jačeg sira ( npr.taleggio, gorgonzolla )

Umak od maslaca:

100  g maslaca

grančice svježeg aromatičnog bilja :

kadulja, mažuran, timijan, ružmarin

Šaka prženih, isjeckanih lješnjaka ili oraha

50 g svježe mljevenog parmezana

Način pripreme:

Ljubičaste njoke skuhajte u osoljenoj vodi. Dok su još topli ogulite ih i propasirajte pasiračom za krumpir. (Sve ostale varijante pasiranja  duže će trajati i nećete dobiti savršenu  krumpirovu masu)

Raširite krumpir na podlozi – dok je još mlak isjeckajte maslac ili svinjsku mast. Dodajte jaje i pola žličice soli. Polovicu potrebnog brašna pospite po krumpirima  – ostatak ćete dodati mijeseći tijesto.

Krumpirovo tijesto se mijesi brzo i kratko – dodajite brašno samo dok se prestane ljepiti za ruke. Vrlo je teško odrediti količinu brašna – recimo da je to od 250 – 300 g na kilogram, nekada čak i manje.

Napravite male kobasičice, režite ih na 2 cm dužine i zarolajte prstom po rebrastoj daščici ili ribežu. U ovoj fazi brašnite obilato – ruke, ribež, daščicu. To brašno otpast će u kuhanju a njoki će ostati meki, prozračni i neće se lijepiti

Prije nego skuhate njoke pripremite oba umaka – to traje samo nekoiko minuta.

Fondi od sira – u manju posudu stavite slatko vrhnje i orah maslaca. Pustite da uzavre ,  smanjite na laganu vatru i ubacite sir narezan na komade. neka se lagano otopi. Odredite koju jačinu sira želite – osobno jako volim talijanski taleggio jer ima pun ukus, ali dobra je i gorgonzolla (možda je bolja slatka od one piccante, jer je laganija. Ali to je stvar ukusa). Dobar je svaki sir koji će se fino rastopiti i stvoriti kremasti fondi. Držite na toplom (ili ćete ga u trenutku upotrebe opet malo ugrijati)

Umak od maslaca:  U široku tavu u kojoj ćete začiniti njoke stavite maslac i isjeckane travice. Neka se otopi na laganoj vatri.

Postoj jedan mali trik kod umaka sa maslacem za paštu ili njoke – kada se maslac otopio i namirisao sa aromatičnim biljem dodajte mu 2 -3 jž vode (od njoka). Stvorit će se mliječni umak, jer sam maslac zna djelovati masno. U tom trenutku ubacite njoke u umak od maslaca – lagano potresite da se njoki dobro uvaljaju i tada ih sklonite sa vatre, pospite parmezanom, ponovo protresite. Ako treba dodajte još 1-2 žlice vode (u toj vodi ima škroba i služi za dodatno zgušnjavanje umaka)

Na dno svakog tanjura stavite nekoliko žlica fondija – na njega pažljivo složite njoke i pospite ih sa isjeckanim lješnjacima ili orasima. Ako imate cvjetiće ružmarina dodajte i njih – osim vizualnog efekta dat će i svoj krasan, poseban ukus.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *