Posted on

Pekmez od marelica – starinski, domaći sa  malo šećera

Za mnoge je pekmez od marelica najbolji! Teško je odrediti ukuse  prema  dobrim domaćim pekmezima, marmeladama i džemovima (mada razlike između pekmeza i džema nisu baš nigdje jasno opisane), ali recimo da svatko tko ih voli i koristi mora imati pekmez od marelica. Kajsija.

Ovaj pekmez bogatog ukusa  obvezatan je za palačinke, za podloge voću na pitama, za glazure na tortama ili ispod njih. Iznad svega kao namaz na lijepu krišku kruha, sa maslacem ili bez.

Izvanredna, zdrava užina za djecu jer u njemu nema nikakvih konzervansa!

Godinama radim ovaj pekmez, često mijenjam recepte – pa english, pa french version, ali na kraju uvijek završim na starom, dobrom receptu kojeg sam dobila na samom početku avanture sa marmeladama i pekmezima. Nije sladak – ali ima šećera jer mislim da ga u pekmezu mora biti. Vi ćete odrediti količinu, budući da je predviđena pasterizacija tako da šećer kao konzervans nije bitan.

Ako želite izbjeći veliki posao oko izrade domaćih pekmeza i marmelada, radite manje količine – 2 – 4 – 5 kg voća. Bolje ih je raditi češće , jer onda predstavljaju posao kao za bilo koje drugo jelo.

Potrebni sastojci :

3 kg zrelih marelica

1,20 kg šećera (40 dkg po kg)

2 -3 jabuke

2 limuna

žličica cimeta, limoncella ili whiskeya

(žličicu agar agara – prirodnog zgušnjivača ukoliko vam je draži čvršći, gušći pekmez)

Priprema:

Koristite zrelo i zdravo voće. Za pekmez je bolje ono malo brašnjavo, jer će biti gušći.

Operite i očistite marelice, prepolovite ih, izvagajte i stavite u posudu za kuhanje. Stavite šećer i pustite da se voće u njemu macerira 12 sati. Najbolje je to napraviti poslijepodne ili pred večer i kuhati pekmez sutradan.

Namjestite tu posudu negdje na dohvat ruke – što češće promiješajte voće.

Prije kuhanja sameljite 1 -2 jabuke (zavisno od veličine) i 2 limuna, ( ja sam ovog puta imala domaće, neprskane jabuke i limune. Ako to nisu, ogulite  koricu jabukama i limunima i sameljite ih zajedno sa košticama. To je prirodni pektin koji zgušnjava pekmez)

Kuhajte pekmez cca 1, 1,5 sat – u početku skidajte pjenu sa šupljom zaimačom. Za kuhanje pekmeza bolje su šire posude jer tekućina brže hlapi.

Pred kraj kuhanja dodajte čašicu nekog aromatičnog likera – limoncella, maraskina, grand Marniera, ili dobrog whiskeya. Kuhajte još desetak minuta – alkohol će ishlapiti i mogu ga jesti u djeca.

Ako ne želite da ostanu komadi voća, prođite štapnim mikserom i usitnite voće.

Kada ugasite pekmez dodajte žličicu cimeta. Krasno paše i u ovaj pekmez.

Gustoća pekmeza : Pekmez od marelica zna biti rijedak. To se može izbjeći dužim kuhanjem dok se posve ne ugusti (što je šteta jer ovako pripremljen pekmez zadržava ukus voća). Možete koristiti agar agar, najbolje prirodno želirno sredstvo koje se danas može naći u dobrim drogerijama. Ono se ubaci pred sam kraj kuhanja i pekmez će biti gust. Držite se uputstva na pakiranju

U međuvremenu ste oprali teglice – sterilizirajte ih u pećnici na 140 stupnjeva, zajedno sa novim poklopcima.

Pažljivo uz pomoć bilo kakvih rukavica i čiste krpe vadite vruće staklenke iz pećnice, ulijevajte u njih kipući pekmez, zatvarajte i obrnite na poklopac. Pustite ih da tako odstoje 10- tak minuta, a onda vratite u normalan položaj.

Nekada sam tako pripremljene teglice stavljala u vodu i kuhala novih 5 minuta kako bi se napravila dodatna sterilizacija i pasterizacija. Već dugo godina to ne radim – ovaj prije opisani postupak okretanja teglica, sasvim je dovoljan. Apsolutno provjeren i to ćete naći u mnoštvu recepata.

Kao i svaki pekmez – biti će bolji nakon nekoliko dana. Ovako steriliziran može trajati jako dugo. Držite ga na policama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)