Posted on

Piletina, najprije pečena a zatim kuhana u umaku od limuna , meda i   đumbira

Listajući prve, malo neuobičajene recepte za naše podneblje- još uvijek pisane čitljivim rukopisom u rokovniku (uz one obavezne Torta Sonja, Pita tete Zore, sve originalnih izvora) naletjela sam na ovo zaboravljeno jelo. Pojavilo se u našim kuhinjama sa prvim jelima azijskog porijekla – doživjelo izmjene, prilagodbe i tko zna što sve…

Čiji je izvorni recept, teško je reći, ali prevagnula je želja da se pripremi neko novo jelo od najpopularnijeg mesa u svim kuhinjama svijeta. Izvrsno je ! Do te mjere dobro da bi ga trebalo uvesti na naše jelovnike, jer piletini daje posve nove ukuse i dimenzije. Osjeti se okus limuna, čiju kiselost prekriva bogata žlica meda – a đumbir, u Kužini s pogledom u statusu soli i papra (reklo bi se da smo rođeni s njim), dodao je svoju peckavost, ali posve neprimjetno.

Jelu je dodana i korica usoljenog limuna, domaće proizvodnje: dobiva se, valjda, umami okus, potpuno neodređen, nepoznat, uz potrebu da ga tražite po umaku, pokušavši odrediti što je to što je učinilo ovo jelo zaista posebnim.

 Za  2 osobe

Vrijeme pripreme : 60 min

Potrebni sastojci :

2 pileća bataka sa zabatakom

3 – 4 žlice brašna

2 – 3 ljutike srednje veličine

Sok od 2 limuna

1 velika žlica meda

4 – 5 listića svježeg đumbira

List lovora, grančica ružmarina

Korica usoljenog limuna (traka osmine limuna)

1 žlica sojinog umaka

2 žlice maslinovog ulja

Sol, svježe mljeveni papar

Zeleni peršin ili luk vlasac

Način pripreme:

Narežite meso na veće komade i lagano ga posolite. Na maslinovom ulju, na tihoj vatri, popecite ovlaš nabrašnjeno meso. Okrećite ga sa svih strana da dobije lijepu zlaćanu boju. Izvadite meso na tanjur.

U toj masnoći pirjajte fino isjeckan crveni luk, najbolje ljutiku, sa listom lovora. Dodajte vrlo malo hladne vode kako vam luk ne bi previše zažutio – mora se raspadati i ostati staklast. Tada ubacite začine : narezani đumbir, koricu usoljeng limuna (ako ga imate) te sok od dva limuna normalne sočnosti (ako je limun prepun soka, stavite manje, kako biste kasnije eventualno dodali).Umiješajte i bogatu žlicu meda.

Složite komade pečene piletine – dodajte čašicu vode, sve protresite da se umak rasporedi i kuhajte desetak minuta kako bi se meso do kraja termički obradilo i primilo ukuse iz umaka.

Pred sam kraj dolijte žlicu/ dvije sojinog umaka koji će ujediniti, zaokružiti sve okuse. Na kraju pospite svježim peršinom ili lukom vlascem

Služite uz pire od krumpira ili brokolija, pečeni krumpir, kuhano povrće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)