Posted on

Riža ili, još bolje fregola sarda, u sočnoj, gustoj čorbi/ rižotu od mladih tikvica, krumpira i sira

Ni rižot ni čorba, onako kako se nekada jelo na selu, težački: nevjerovatno koliko je i danas uza sve „fine dininge“, super recepture egzotičnih i ostalih đakonija, ovo obično jelo upravo savršenog okusa!

Nekada se ova ljetna čorba/rižot, koju se pripremalo i po našim otocima, radila isključivo sa rižom. Bilo je tu i promašaja, posebice ako bi se ranije skuhalo, jer je bilo drugog posla, pa nama djeci i nije bila baš po volji.

Uostalom, kao i svi rižoti ili pašte kada se kuhaju bez pravih znanja i poštovanja osnovnih pravila za ovu vrst jela koja se naprosto moraju jesti odmah. Uz neki eventualni minut čekanja dok se „svi ukusi ne prožmu“.

Umjesto riže koristite jednu posebnu blagodat : fregolu sardu, vrlo posebnu pašticu staru nekih 1000 godina koju su, navodno, na Sardiniju donijeli Fenićani. Radi se o pašti napravljenoj od durum pšenice i vode, koja se kasnije usitnjava i peče. Tek danas povezujem stari dalmatinski izraz „fregula“ mrvica (npr. fregula sira) koja očito potječe iz doba Mlećana kada se je kod nas sasvim sigurno koristila. Za razliku od riže, ne može se prekuhati.

Za 6 osoba

Vrijeme kuhanja: 30 min

Potrebni sastojci:

1 glavica crvenog luka

150 g krumpira (dva srednje veličine)

2 lista lovora

300 g  mladih tikvica

5 – 6 zrelih rajčica trešnjica ili datulja

1 režanj češnjaka

Kora od parmezana (kriška)

8 – 10 žlica fregole

1,2 l juhe (kokošje ili od povrća)

50 g parmezana ili pecorina ili kačkavalja

 Nekoliko listova metvice, ili koromača, ili kopra, ili bosiljka

2 -3 žlice maslinovog ulja

Način pripreme:

Izaberite žuti krumpir, odnosno onaj koji kuhanjem ispušta škrob. Isjecite ga na kockice, Tikvice također; rajčice, ako su malene ostavite u komadu. Koru od parmezana (zapamtite u kuhinji se nikada ništa ne baca) dobro ostružite kako bi odstranili vanjski sloj prljavštine i izrežite je na komade.

Na zagrijano ulje, ubacite fino isjeckani crveni luk, listove lovora i pustite da se pirja dok ne zastakli (nikako posmeđi), tada dodajte krumpir, posolite i pirjajte ga dok ne počne zagarati – dodajte rajčice, ponovno pirjajte nekoliko časaka i zalijte vodom. Tek toliko da se pokrije krumpir. Pustite da se krumpir skoro skuha. Sada ubacite narezane tikvice, češnjak, ponovo pirjajte miješajući nekoliko minuta, kada ćete ubaciti fregolu i zaliti juhom. Često miješajte, jer se zna primiti za dno. Stalno zalijevajte poput rižota, neka juha pokriva fregolu. Kada je kuhana – treba joj desetak minuta, ocijenite koliko jušno želite (trebalo bi poštovati ono “ni juha ni rižot”). Ugasite, dodajte neku od začinskih trava i sir. Dobro promiješajte i uživajte u ovom starom jelu, koje je pripremljeno po današnjim saznanjima tretiranja namirnica.

Dakle, tradicija koja se upotpunila i usavršila

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)