Posted on

Buča hokaido i mješavina gljiva, svježih, jesenjih. Može i nekih gojenih. A ovo je jedan od brojnih recepata rižota, ne zahtjevnih, ali se uvijek lijepo prezentiraju i predstavljaju užitak

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme : 30 min

Potrebni sastojci:

400 g očišćene buče

1 glavica luka srebrenca

80 – 100 g dobre šunke(pršuta) ili šarene pancete

2 lista lovora

1,5 l kokošje juhe

250 g riže za rižote (carnaroli, baldo, arborio)

4 – 5 grančica timijana (majčine dušice)

80 g svježe ribanog parmezana

3 žlice maslinovog ulja

40 – 60 g maslaca

Začin sa gljivama:

200 – 300 g gljiva (miješanih, vrganja, gojenih)

3 režnja češnjaka

2 žlice maslinovog ulja

2 – 3 grančica timijana(majčine dušice)

Način pripreme:

Hokaido buču/tikvu isjeckajte na kockice. Kora se ne guli, treba je samo dobro oprati. Šunku (pršut, ne smije biti suviše suh, već „sladak“. Idealna je slavonska šunka), ili pak neku dobru, šarenu pancetu, izrežite na kockice. Luk srebrenac na što finije komade.

Na maslinovom ulju najprije pirjajte luk sa listovima svježeg lovora – kada obamre, dodajte pršut ili pancetu. Kratko popecite. Zatim ubacite buču izrezanu na kockice, pirjajte koliko se bude moglo jer počinje zagarati, tako da odmah dolijte kutalj kokošje juhe. Poklopite i pustite 5 minuta da buča malo omekša.

Sada ubacite rižu – idealna mjera je 2,5 jušne žlice po osobi. Za ovu vrstu rižota bolje je koristiti rižu većeg zrna kao što su arborio ili srednjeg baldo i carnaroli. Buča hokaido je malo brašnjava, pa će i ona napraviti rižot kremastim.

Započnite uobičajeno miješanje i zalijevanje riže kokošjom juhom, ili pak juhom od povrća. Ubacujte listiće majčine dušice – ova začinska trava se jako dobro slaže sa bučom i gljivama.

U međuvremenu pripremite gljive : izrežite ih na vidljive, ne previše sitne komade. Ugrijte u tavi maslinovo ulje, češnjak izrezan na četvrtine i grančice timijana, ubacite gljive i brzo ih okrenite na tavi da se zazlate.

Pred sam kraj kuhanja rižota, dodajte mu gljive zajedno sa namirisanim uljem. Kuhajte još nekoliko minuta dok se riža ne skuha, kako je uobičajeno – da ostane al dente i da se rižot valja poput vala.

Odmaknite od vatre, ubacite hladni maslac, svježe mljeveni parmezan, paprite i snažno potucite rižot: bacanjem u zrak, ako ga radite na tavi pa ste tome vješti ili pak energičnim miješanjem da se sir i maslac amalgamiraju , a rižot ostane kremast.

Na vrh svakog tanjura stavite par grančica majčine dušice  svježe mljevenog papra.

(Ovaj rižot bit će dobar i sa drugim vrstama buča)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)