Posted on

Pile, posebno ako imate mogućnosti nabaviti domaće pile, može postati pravo lukulsko jelo, posebno bogato i ukusno. Pollo alla pepitoria je vjerovatno jedno od najpoznatijih španjolskih jela – moj prijedlog ide ka služenju ovog pilećeg umaka zajedno sa laganim šarenim cous cousom

Vrjeme pripreme : 1h

Za 4 – 6 osoba

Sastojci :

1 pile od 1,5 kg

1 glava luka srebrenca

1,5 dl bijelog vina

4 jaja

80 g bajama

3-4 režnja češnjaka

2 jž maslinovog ulja

na vrh noža cimeta

2 klinčića, malo oraščića

grančica ružmarina

1 -2 lovorova lista

šafran

1,5 l pileće juhe (po želji)

Pile izrežite na uobičajene komade : kod prsiju vodite računa da budu od 4 manje porcije. Posolite i ostavite kožu, ako želite, posebno ako imate domaće pile. Zato je mnogo manje predviđenog ulja za cijelo jelo. Također ostavite skelet – korist ćemo ga za ukuhavanje umaka.

Na ugrijano ulje položite grančicu ružmarina i komade piletine – pecite ih, uz okretanje, da uhvate lijepu boju sa svih strana. Kada su se komadi mesa (ugurajte i prepolovljene kosti skeleta) zazlatili, dodajte isjeckani luk između mesa. Sve zajedno pecite dok se i luk nije zažutio – tada zalijte s 1,5 dl bijelog vina. Dodajte listove lovora. Poklopite, ponovno okrećite meso sa svih strana čekajući da alkohol ishlapi. Tada dolijte toliko juhe da  prekrijete meso . (Uobičajeno je dodavanje pileće juhe. Za moj ukus jelo postaje prejako – zato ostajem samo na vodi koja će daljnim kuhanjem, uz bogatstvo svih sastojaka, uključivši i skelet pileta (kasnije ćete ga odstraniti), napraviti krasni pileći ujušak).

Dodajte začine : na vrh noža cimeta (jako važno i uopće se neće osjetiti), malo naribanog oraščića, 2-3 klinčića. Razmutite i listiće ili prah šafrana u malo vruće vode. Poklopite i pustite da se jelo kuha na laganoj vatri novih 20tak minuta.

Skuhajte jaja, ohladite ih ispod vode i izdvojite žumanjca. Posebno na manjoj tavi, na 1 žlici maslinovog ulja popecite grubo isjeckane bajame i češnjak na listiće. Pazite da vam ne izgore! Stavite popečene bajame i češnjak u blender, malo sameljite, dodajte tvrdo kuhana žumanjca i sameljite do kraja. (Možete samljeti ove začine da se pretvore u pireastu masu – neće se uopće vidjeti u umaku, samo će ugustiti umak.  Ili, izaberite moju varijantu, da vam ostanu mrvice).

Sada dodajte ovu samljevenu masu u umak. Dobro protresite i nastavite kuhati na otvorenom još 5-10 minuta, povremeno tresući kako bi se umak lijepo ujednačio. Dodajte još malo juhe (ili vode) određujući time i jušnosti, odnosno količinu umaka.

Pile alla pepitoria se uobičajeno pušta u obilatijem umaku nego što je kod mene na slici. Jušnost, odnosno količinu umaka odredit ćete prema kraju kuhanja, dodavajući vodu ili juhu, zavisno od toga s čim ga želite poslužiti. Ja sam odabrala dosta gust umak, želeći ga poslužiti uz izvanredan šareni cous cous (šaren je od povrća). Cous cous je idealan prilog piletu alla pepitoria, budući da je ovakav način začinjanja mesa arapskog porijekla. Jušnatiji umak bi se previše razlio po cous cousu, što sam htjela izbjeći. Na ovaj način dobijate dva različita jela koja se savršeno sljubljuju : služenje je bogato, zapravo dostojne nekog prazničkog stola

3 Replies to “Španjolsko pile s bajamama – pile alla pepitoria”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)