Posted on

Zelena lasagna od povrća : tikvice, mozzarella, začinjeni laganim bešamelom s okusom pesta

Katkada se bojim staviti recepte čija priprema iziskuje dosta posla jer to sebi mogu dozvoliti veliki zaljubljenici u kuhanje i gastronomiju, koji uz to imaju i vremena. Ali, katkada su izazovi i želja da se pripremi nešto za svoje najbliže i prijatelje (jer u pravilu se radi o takvim jelima), nešto što ne možete nigdje dobiti – pogotovo ne kod nas, toliko veliki, da se uz dobru organizaciju možemo upustiti i u ovakve kuharsko – gastronomske poduhvate.

Ova lasagna je kod svih mojih gostiju naišla na pravo oduševljenje. Ljetna je, svježa je i ako se ne pretjera u slojevima i količinama, nije previše zakusna i teška.

Vrijeme pripreme: 2 – 2,5 h (zavisi da li radite svoju tjesteninu ili se odlučite na kupovne listove)

za 6 -8 osoba

Potrebni sastojci :

tijesto za zelene lasagne:

400 g glatkog brašna

200 g prokuhanog špinata

4 jaja

malo soli

punjenje od tikvica, sira i pesta

500 g tikvica

2 mozzarelle

6 – 8 žlica pesta genovese: ( 40g pinola, režanj češnjaka, velika kitica bosiljka, barem 50 listova, ½ dl maslinovog ulja)

100 g svježe mljevenog parmezana

bešamel umak:

1 l mlijeka

80 g maslaca

50 g brašna

sol, papar, muškatni oraščić

Priprema:

Pašta – prokuhajte špinat, dobro ga iscijedite rukama i isjeckajte. Napravite rupicu , »bunar« u sredini brašna, ubacite 4 jaja. Isjeckani špinat prospite po brašnu. Umijesite tijesto – najprije vilicom umiješajte jaja i zatim ujedinite masu i dobro je mijesite sve dok se ne počne odvajati od ruku i površine. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak neka počiva barem 30 min. Vrlo često zamijesim paštu dan ranije i tek je sutradan razvučem na mašinici za tijesto. Dobiju se dugačke pruge, cca 10 cm široke, koje se puste prosušiti dok se ne pripremi punjenje.

Bešamel umak : koristimo nešto rjeđi, laganiji bešamel. Otopite maslac i stavite brašno – miješajte dok ne zapjeni. Ovo je svjetli zapržak – roux – i stoga brašno ne smije dobiti boju. Kada je zapjenilo ulivajte – uz neprestano miješanje sa pjenjačom – hladno mlijeko. Radije koristim hladno umjesto toplog mlijeka za bešamel – brašno se bolje ukuha i umak je fino kremast. Sve to traje nešto više od 5 minuta – kada se počne zgušnjavati, uz vaše neprestano miješanje – posolite, popaprite i stavite bogato muškatnog oraščića. To je nezaobilazni začin u bešamel umaku. Ugasite.

Tikvice isjecite na uzdužne četvrtine, pa na male trokutiće. Na vrlo malo maslinovog ulja na jakoj vatri u širokoj tavi samo malo propržite tikvice . Posolite i popaprite! Moraju ostati polusirove. Ugasite.

priprema tikvica

Pesto genovese je također u nešto olakšanoj varijanti : u blenderu sameljite češnjak i pinole, dodajte listove bosiljka, pulsirajte nekoliko puta i onda polako ulivajte i pulsirajte maslinovo ulje. Soli i papra. Parmezana nema jer ćemo ga staviti prilikom slaganja lasagne.

Slaganje lasagne :

Paštu, odnosno listove, čak i kada su kupljeni, čak i kada su suhi u kutijama na kojima piše da se ne kuhaju – volim prokuhati. Moja bolonjska škola me naučila da pašta u lazanjama mora biti spojena zajedno s umakom, a ne da dijeli katove lasagne (volim reći – lasagna nije pita mađarica). U ovoj lasagni, jer je ljetna i laganija, ima samo 3 sloja.

Postupak je uobičajeni : posuda sa slanom vodom koja vrije i u koju se ubacuju SAMO 2 lista pašte, pored nje zdjela hladne vode u koju se stavlja kuhana pašta, odmah rukama vadi (zato nam služi hladna voda) na čistu krpu gdje se suši dok ne složimo slojeve.

pripremljene posude i slaganje

Na dno pekača stavite nekoliko žlica tikvica, raširite ih što više i onda ide prvi sloj pašte. Na paštu tanak sloj bešamela, na njega stavite 3 -4 žlice pesta (zagladite ga da pokrije što veću površinu). Prospite sa tikvicama (vodite računa da smjesu tikvica podijelite na tri dijela), mozzarellu isjeckajte prstima i isto tako podijelite na tri dijela, te položite po listu. Zatim šakom zagrabite svježe mljeveni parmezan te ga obilato prospite po cijeloj površini.

mazanje bešamela i pesta

Slijedi drugi red pašte sa istim redosljedom, treći red također i posljednji, završni red sa kojim »zatvaramo« lasagnu. Taj zadnji sloj namažemo, opet, laganim slojem bešamela, pospemo parmezanom te tu i tamo stavimo orah maslaca.

Lasagna se peče na 190 -200, prvih 10- tak minuta, nakon toga se smanji na 180, dvadesetak minuta, dok se ne uhvati korica na bešamelu.

lasagna sa tikvicama, kozjim sirom i pestom

Savjet: umjesto mozzarelle možete koristiti i neki mladi slani sir (ne smije biti vlažan);  ja sam ovdje imala krasni, mladi kozji sir.

 

One Reply to “Zelena lasagna od tikvica i pesta genovese”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)