Posted on

Božićni parfait  od đumbira je  svjež, peckav desert s kiselkasto-slatkim preljevom od naranača

Ovaj parfait fantastično zaokružuje sve okuse – idealan je završetak blagdanskog ručka ili večere. Uz suhe kolačiće tako udomaćene u našim krajevima za božićne i novogodišnje trpeze  veoma je prijatan hladni, kremasti  desert poput ovog parfaita.

Peckavi ukus đumbira, gingera,  uz umak od naranača čini desert malo drukčijim, možda neobičnijim od slatkih jela na koje smo navikli. Ali, provjereno izazove veliko oduševljenje .

Vrijeme pripreme : 15 min

za 6 – 8 osoba

5 žumanjaca

1 bjelanjac  (koji se istuče)

100g kristal šećera

375 g svježeg slatkog vrhnja (35% masnoće)

60g korijena od  đumbira, gingera

Preljev od naranača

2-3 kom lijepih, velikih naranača

150g šećera

150g suhog, bijelog vina (muškat npr.)

Priprema:

1. Žumanjca istucite pjenasto sa šećerom. Stavite ih na bagnamariju (odnosno posudu koja će stajati nad većom posudom u kojoj vrije voda. Pazite samo da vam se dno ne dotiče vode). Kuhajte kremu mješajući dok se ne zgusne – pazite, temperatura ne bi smjela preći 80 stupnjeva. U receptu moje prijateljice Linde, inače Talijanke sa nepogrešivim ukusom za posebne recepte, stoji da se žumanjca samo istuku. Ja volim sve parfaite kuhati na pari jer se na taj način žumanjci steriliziraju

2. Pustite da vam se krema ohladi. Tada dodajte naribani korijen đumbira (ne suhi prah!) i to svih 60 g!  Izribajte ga na nekom cjedilu kojeg držite na zdjelici. Đumbir u korijenu ima vlakna a nama treba njegov filtrirani sok, jer vlakna mogu smetati finoj kremi parfaita.

3. Umiješajte tučeno svježe slatko vrhnje (po mogućnosti kupite obično slatko vrhnje bez aditiva i amulgatora) od 35% masnoće. Na kraju umiješajte i  jedan tučeni bjelanjak .

Gotovi parfait stavite u neki lijepi modl – najpraktičniji su oni dugački, visoki modli cca 25cm x 10cm.

Stavite u zamrzivač najmanje 2 – 3 sata.

3. Preljev od naranača :

Izrežite koru od naranača na jako fine prugice. Prokuhajte ih, ocijedite, stavite u hladnu vodu i još jednom prokuhajte. Tada ih stavite kuhati zajedno sa šećerom, sokom od tih naranača i bijelim vinom – pustite da kuha nekih 10 tak minuta dok ne dobijete gusti umak. Ovaj preljev je divnog ukusa –  idealno vino bi bilo  svako kvalitetno suho vino. Odličan je i dobar muškat, traminac, trevižanski prosecco.

Ako nemate takvog vina izvrstan će biti svaki liker od gorkih naranača poput Grand Marniera ( dodajte pre kraj jednu žličicu).

Katkada ovi umaci budu rijetki (ako ih se previše ne iskuhava). Pribjegnite starom  oprobanom sistemu – izmiješajte žličicu škrobnog brašna sa malo soka od naranče i ulijte pred kraj u kipući umak. Neka provre samo časak i dobili ste krasan preljev od naranača.

4. Izrežite kriške parfaita i poslužite ih prelivene umakom od naranaČa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)