Posted on

Bucatini, debeli šuplji špageti, sa bogatim umakom svježih, ljetnih rajčica i mahuna, začinjeni čvrstom, slanom skutom ili ovčjim sirom

Pašta sa rajčicama ima bezbroj načina pripreme. Znana talijanska “ pasta al pomodoro“ radi se na malo drukčiji način od dalmatinske “šalše od pomidora“ : nema dugog kuhanja, umak je gotov za desetak/petnaestak minuta, radi se u širokim posudama, najbolje dubljima tavama. Prepun je ukusa rajčica, naravno, uz obavezni začin češnjaka (ali ne previše – tek 2 – 3 režnja, ako…) i nezaobilazni bosiljak. Origano će ga odvesti na ukuse umaka od rajčica koji se koriste za pizze, ili npr. juneće odreske u umaku „alla pizzaiola“, stoga kod obične paste al pomodoro, radije ne. Jarko je crvene boje jer se kraće kuha, ne treba mu šećera jer nikada nije kisel…

Ako je pasta al pomodoro značajka juga Italije,  bucatini sa umakom od rajčice kojem se dodaju i mahune, zaštitni su znak Apulije. Puglia. Salento, Bari.

Ovo je pašta koja prska na sve strane – takvi su, naime, bucatini, šuplji špageti, koji su i kod nas, u staroj dalmatinskoj kuhinji bili izuzetno popularni. Oni su vjerojatno i najbolja rustikalna pašta uopće – služe se sa domaćim šugovima, koji im daju snagu nekadašnjih jela gdje se nisu brojile kalorije i normirali sastojci

U “Kužini s pogledom“ pripremaju  se na sljedeći način:

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 30 min

Potrebni sastojci:

200 g (2 – 3 kom) zrelih rajčica

150 g rajčica trešnjica ili datuljica

1 dl pirea od rajčice (passata)

300 g mladih mahuna

2 – 3 režnja češnjaka

Vrh svježe ljute papričice

3 – 4 žlice maslinovog ulja

10- tak listova SVJEŽEG bosiljka

50 – 80 g tvrde skute/ ili mlađeg ovčjeg sira ili kačkavalja

300 – 350 g bucatina (šupljih špageta)

Sol, papar

Način pripreme:

Ova pašta mora biti kremasto obložena umakom – to će joj dati sir (vrlo teško ćete naći slanu, čvrstu skutu, „ricotta marzotica“, ali dostojna zamjena bit će ne odviše zreli ovčji sir ili kačkavalj), te način pripreme jela.

Rajčice ogulite, ili pak im zarežite vrh i na ribežu izribajte : kožica će vam ostati u ruci. Male rajčice samo prepolovite, ili tek prerežite do polovice: stavite ih sa strane. Mahune očistite – ako su duge, prepolovite ih

U široku tavu ugrijte ulje sa češnjakom narezanim na listiće, uz malo ljute papričice – samo toliko da se ulje namiriše. Odmah ulijte rajčice i pire od rajčica- pustite da kuhaju dok se ulje ne počne odvajati po rubovima. Tada dodajte trešnjice – i njih samo prevrnite u umaku i ugasite.

Uzavrite vodu za paštu (pazite, treba vam 3,5 – 4 l vode!) – kuhajte mahune 5 minuta, nakon čega ubacite bucatine, promiješajte i kuhajte koliko je naznačeno na kutiji. Moraju ostati al dente.

Procijedite mahune i paštu (ostavite 2 dl te vode). Prebacite ih u tavu s umakom, te na vatri promiješajte, dodajte malo vode od kuhanja, promiješajte da se sve još malo ukuha u umaku.

Ugasite – dodajte naribani sir, isjeckani bosiljak i par žlica vrhunskog maslinovog ulja.

I uživajte – prskajući oko sebe, jer tako se ovo jelo jede. Morat ćete svako malo upotrijebiti salvetu – divno je vidjeti klince sa crvenim brkovima, jer i oni obožavaju ovu blagodat od hrane!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)