Posted on

Fregola sarda,  paštica u umaku od sipe, tikvica, paska (izdanci mladog češnjaka), rajčica i tek narasle zelene, ljute papričice

Fregola ili fregula je starinska vrsta sitne tjestenine koja se najviše vezuje za Sardiniju (mada se ta riječ čula i kod starih Dalmatinaca, kada su htjeli reći da je nešto sitno -„fregula sira“, označavala je kriškicu sira). Zapravo, čudan je odnos Dalmacije i Sardinije – etnografski muzeji ovog talijanskog otoka mogli bi pripadati Dalmaciji, njenoj Zagori, Cetinskoj krajini. Posebno je sličan nakit od filigrama – tako je npr. identičan tzv. kaštelanski vjenčani prsten ( vera ) sa onom iz Sardinije… Utjecaj levantinskih trgovaca? Za nedavnog posjeta Uzbekistanu posmatrala sam takođerveoma sličan zlatan nakit. Na moje pitanje odakle i zašto tolika sličnost filigramske izrade i izgleda nakita, dobila sam odgovor da se radi o zemljama koje su se nalazile na Putu svile.

Slična fregoli je i grčko – turska tarana, i krupni cous cous, kojeg nazivaju izraelskim. S izuzećem tarane koja sadrži i jaja, riječ je o tjestenini koja se radi od brašna/ griza, durum pšenice: polagano dodavanje vode uz kružno miješanje (kao i kod cous cousa) stvara grudvice, koje se onda peku/suše u pećima. Rezultat je izvanredna, čvrsta struktura sitne tjestenine koja se može koristiti u čorbama, umjesto riže u svakom tipu rižota, ili pak kao tipična pasta asciutta.

Za 4 osobe:

Vrijeme pripreme : 45 min

Potrebni sastojci :

Sipa (500 – 800 g)

2 ljutike, ili 2/3  mlade proljetne kapulice (sa zelenim dijelom)

Kitica paska (izdanci mladog češnjaka)

1 -2 tikvice

Režanj češnjaka

200 g rajčica pelata iz konzerve (ili svježih, zrelih rajčica)

1 dl bijelog vina

2 lista lovora, bosiljak ili divlji koromač, peršin

Malo ljute papričice (ne mora, ali ide)

3 – 4 žlice maslinovog ulja

350 g fregole

Sol, papar

Način pripreme:

Sipu izrežite na male komade; paske na režnjeve (umjesto paska bit će izvrsne vrtne šparoge); ljutiku ili mladu kapulicu , i tikvice na kolutiće. Ako koristite paske, češnjak nije potreban, inače stavite1 – 2 režnja češnjaka. Svježe rajčice ogulite potapanjem u kipuću vodu, te i njih izrežite na komade, odstranjujući im sjemenke i vodu.

U tavu koja će služiti i za začinjanje, te serviranje pašte (ako želimo dojam  rustikalnog jela), najprije pirjajte ljutiku, uz dodatak 2 lista lovora. Čim uvene ubacite sipu, pirjajte samo dok ne izgubi vodu, zalijte vinom, promiješajte dok ne ishlapi alkohol te odmah dodajte rajčice i nastavite pirjati na lagano vatri, poklopljeno dok sipa ne omekša. Tada dodajte paske (ili vrtne šparoge, također isjeckane na kolutiće) tikvice, ljutu papričicu (češnjak), poklopite i pustite da se dokuhaju u vlastitom  umaku. Posolite i paprite.

Fregolu kuhajte posebno u osoljenoj vodi, kao svaku drugu tjesteninu. Kuha se obično 10 – tak minuta (piše na kutiji), procijedite je i ubacite u umak sa sipom. Dodajte par žlica vode od kuhanja, začinske trave (važne su !) i dokuhajte pašticu u tom mirisnom bogatom umaku.

 Servirajte dodavajući par kapi dobrog maslinovog ulja na vrh svakog tanjura!

2 Replies to “FREGOLA  sarda : paštica u umaku od sipe i povrća”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)