Posted on

Buča- kraljica jesenjih krem juha u još bogatijoj kombinaciji sa crnom lećom, začinjena bučinim uljem

Ništa brže, jednostavnije, ukusnije i zdravije od krem juhe od buče. Ako toj narančastoj, kremastoj juhi dodamo još i crnu leću – taj naglasak na zdrav i ukusan obrok postaje još jači.

Liječnici i nutricionisti posebno ističu hranjive vrijednosti leće (žute, zelene, smeđe, crvene i crne)   zbog njene probavljivosti i velikog bogatstva minerala, posebno željeza . Uza sve to, leća, posebno crna, vrlo je ukusna leguminoza i nažalost nije dovoljno korištena u našim krajevima. To međutim nije samo slučaj kod nas – istina, poznavala se smeđa leća, služila je za pripravu čorbi i variva, ali tek upoznavanjem istočnih kuhinja (levantinskih i indijskih), uvele su se i ostale vrste leća i u drugim krajevima svijeta. Izmišljaju se i sve brojniji recepti.

Osnovno što moramo zapamtiti – leću nije potrebno namakati (tu preporuku još uvijek nalazimo kod nekih starih recepata). Treba je samo dobro isprati pod mlazom vruće vode.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme : 40 min

Potrebni sastojci:

500 g buče (hokaido ili neke druge vrste)

150 g krumpira (izvrsna zamjena je čičoka/topinambur)

1 pori luk

1 velika kriška korjena od celera

1 – 2 mrkve

150 g crne leće

(2 l kokošje juhe – po želji)

2 jž maslinovog ulja

2 jž bučinog ulja

grančice svježeg ili suhog timijana/mažurana

Priprema:

Povrće isjeckajte na kockice – koru na hokaido buči   ne treba niti olupiti.

Crnu leću isperite pod mlazom vruće vode i stavite kuhati u vodu kojoj ste dodali malo soli i list lovora. Naravno da leću možete staviti kuhati sa drugim povrćem – ali  juha će biti sivkasta. Na tanjuru jako lijepo izgleda kontrast narančasto – žute krem juhe, na kojoj su hrpice crne leće uz kapljice bučinog ulja.

potrebni sastojci

Na maslinovom ulju prodinstajte svo povrće, dok ne počne zagarati. Zalijte vodom ili juhom – možemo staviti 1-2 pileća krila, jer povrtna osnova već postoji i možemo samo pojačati juhu, ali nije nužno).

Kada se povrće skuhalo, ispasirajte ga štapnim mikserom dok ne postane fina krema.

U svaki tanjur dodajte hrpicu crne leće – ukrasite listićima timijana ili mažurana (dat će i divan ukus) i pokapajte bučinim uljem.

Jednostavnije da ne može biti – ukusno i zdravo, a može se i podgrijati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)