Posted on

Pašta sa sicilijanskim pestom gdje pistacije zamjenjuju bajame, sa skutom, sirovim rajčicama, parmezanom i velikom kiticom bosiljka

Savršena ljetna pašta – umak se ne kuha, radi se o neobično aromatičnom, bogatom sicilijanskom pestu koji je gotov dok se pašta skuha. Začinja se u zdjeli i iznosi na stol – izvrsna je kombinacija i za hladnu paštu (tko voli); može se koristiti kao namaz na tople bruskete domaćeg kruha, ili pak kao poseban začin za kuhano ljetno povrće poput tikvica ili mahuna

Vrijeme pripreme : 15 min

Za 4 osobe

Potrebni sastojci:

200 g zrelih rajčica

1 režanj češnjaka

100 g skute/ricotte ili slanog sira

50 -79 g pistacija (ili bajama sa korom) ili pinola

50 g mljevenog parmezana

kitica bosiljka

sol, svježe mljeveni papar

cca 1 dl maslinovog ulja

300 g pašte

Način pripreme:

Svaki pesto ili po dalmatinski «pešt», idealan je ako se radi u mužaru – polagano gnječenje uz začinjanje sa maslinovim uljem (da ide lakše). Međutim, to zahtjeva spretnost, iskustvo i vrijeme. Stoga je dobra zamjena manji priručni mixer ali se mora paziti koliku granulaciju odnosno kremozitet želite postići – kod ovakvih pesta treba izbjegavati potpuno usitnjavanje – dobro je ukoliko ostanu komadići pistacija i ostalih sastojaka.

Umjesto bajama odlični su pistaciji! Idealna zamjena su i pinoli. Umjesto skute (a ona je na Siciliji zaista nešto posebno) , ovdje je korišten izvanredni makedonski mladi sir (donešen nakon posjete  Skopju), ali može poslužiti svaki dobar sir iz slanice.

Rajčice moraju biti zrele – raspolovite ih i odstranite sjemenčice i vodu : neka ostane samo pulpa.

U mikser stavite pistacije (bajame ili pinole), režanj češnjaka (oni kojima je češnjak posebno drag mogu staviti dva režnja, ali ne bi trebalo da njegov ukus prevladava nad ostalima), isjeckani parmezan – zavrtite samo 3-4 puta. Tada dodajte na grubo isjeckane rajčice – zavrtite nekoliko puta. Polako ulijte nekoliko žlica maslinovog ulja, zatim dodajte sir i listove bosiljka. Zavrtite nekoliko puta , dodajte ostatak ulja (mora biti dobro nauljeno), svježe mljevenog papra i soli – ako je potrebno (zavisi koju vrstu sira koristite).

Dobili ste pesto siciliano, uz neke modifikacije, jer nemamo sicilijansku ovčju skutu.

Zakuhajte vodu (uvijek 1 l za 100 g pašte). Dobra je svaka vrsta pašte , ali mislim da je najbolja kratka pašta «jače» strukture – fussili, makaroni, mašnice. Savršeni bi bili i manji njoki. Mjera? Uvijek 70 g po osobi, s tim da neka pašta (mašnice npr.) jako naraste, pa ja stavljam 50 g. Mnogima će se činiti premalo – ali recimo da je za kratku paštu 70 g zaista dovoljno!

Na dno zdjele za posluživanje stavite nekoliko žlica pesta – na to položite šupljom zaimačom skuhanu paštu, zatim ponovno dodajte nekoliko žlica pesta i pažljivo promiješajte.

Odredite koliko začinjenu paštu želite – ukoliko se odlučite na pinole, ostavite šakicu , popecite ih lagano na tavi i pospite po pašti na tanjuru

(fotografija Željko Jović)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)