Posted on

Tarator je znana bugarska hladna juha, mada sa svojim sastojcima podsjeća na grčki tzatziki. Prvi put sam se srela s njom u pregledu 300 najzdravijih etničkih jela svijeta koju su sastavili kardiolozi na jednom kongresu u Stocholmu prije nekoliko godina. Dakle, osim što je izuzetnih okusa, ova juha – napitak je dijetalna i zdrava.

Naravno, morate voljeti krastavce. Zatim ne smijete imati predrasude prema hladnim juhama, koje nisu kod nas uobičajene, jer one ustvari i ne bi trebalo shvaćati kao juhe. Dakle, ako volite krastavce, onda se pripremite na jedan izrazito osvježavajući “jušni” napitak prepun mirisa i ukusa.  A ljetna žega pravo je vrijeme za ovakav napitak.

Kažu da se u originalu ova juha jede veoma gusta – bez dodataka vode. Mene onda previše podsjeća na dip, odnosno namaz, poput tzatzikija, koji je također odličan – ali nije napitak . Međutim, razrijeđeni jogurt inače nalazimo kod arapskih kuhinja i vrlo je osvježavajući. U ovoj kombinaciji najbolje je koristiti prirodni jogurt sa 3,2 masnoće, koji će podignuti kaloričnost juhe ali će i ukus biti mnogo snažniji i bolji. Moj dodatak su i kockice dobre grčke fete koje daju dodatnu slanost i jačinu. I, naravno : kopar i metvica obavezno, ali možete dodati i luk vlasac ili listiće mladog koromača.

Priprema: 10minuta

Za 4 osobe:

2 krastavca

1 režanj češnjaka

2-3 jž dobrog maslinovog ulja

400 g čvrstog jogurta + 400 g vode

mirisne travice : kopar i metvica

1 svježa zelena ljuta papričica

70 g dobre grčke fete (ili nekog sličnog, jakog sira iz slanice)

8 malih kriški popečenog kruha

 Priprema:

Krastavce isjeckajte na kockice i stavite u zdjelicu : posolite, popaprite, isjeckajte mirisne travice, dodajte maslinovo ulje i jako fino narezan mladi češnjak. Dobro promiješajte i dodajte u jogurt razrijeđen vodom. Ostavite u hladnjaku barem jedan sat prije posluživanja. Juhu- napitak servirajte u manjim zdjelicama.

Posluživanje:

Uz juhu poslužite posebno dvije vrste začina koje svatko stavlja po želji : kockice fete te na sitno narezanu rajčicu začinjenu svježom zelenom papričicom, bosiljkom, češnjakom (stavite nekoliko prepolovljenih režnjeva da samo namirišu rajčice), posolite, popaprite i prelijte dobrim maslinovim uljem. Popecite kriške kruha na koje izvrsno paše začinjanje s isjeckanom rajčicom, kao prateći dio ove krasne ljetne juhe.

Savjet : kod nas postoje različite vrste jogurta i većina ih je odličnih. Tekući jogurt bio bi sigurno odlična varijanta jer ne bi trebalo dodavati vodu. Osobno više volim čvrste jogurte, tako da to na kraju postane stvar osobnog ukusa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)