Posted on

Pašta – bavette začinjene umakom od svježe tune, maslina i kapara, uz dodatak  sirovih rajčica trešnjica, te velikom kiticom bosiljka

Tuna je sigurno jedna od najboljih riba za pravljenje umaka za začinjanje pašte. Ovaj recept dosta je klasičan u smislu što u sebi ujedinjuje bazične namirnice za pravljenje umaka od ribe – crveni i bijeli luk, dobre masline taggiasche i pregršt kapara iz soli. Sve to zaslađeno je rajčicama trešnjicama koje se puste tek toliko da se ugriju: ostaju zapravo polusirove.  Uz dobro maslinovo ulje i svježi bosiljak  dobijamo  fantastičano jelo prepuno ukusa.

Kada razmišljam o vrsti ribljih jela –  mijenjam bilo koju pečenu ribu za dobro napravljen tanjur ovakve pašte.

Vrijeme pripreme: 15 min

Za 4 osobe

Potrebni sastojci :

200 – 250 g svježe tune

1 crveni luk

2 lista lovora

2 režnja češnjaka

malo svježe ljute papričice (feferona)

10 kom dobrih maslina – taggiasche, gaetta ili kalamata

3 pune jušne žlice kapara u soli

1 dl umaka od rajčica (može i passata)

1o- tak malih rajčica (trešnjice ili datuljice)

kitica bosiljka

3-4 jž maslinovog ulja

300 g bavetta ili spaghetta br. 5

Priprema:

Odrezak tune (mogu biti i manje vrijedni komadi) narežite na kockice.

Za umake poput ovog uvijek koristim kapare u soli – ostavite ih u toploj vodi dok ne pripremite ostale sastojke i onda ih procijedite i isperite.

sastojci

Crveni luk isjeckajte što finije, češnjak samo prepolovite. Jako dobro paše komad svježeg ljutog feferona ili papričice – doda potrebnu ljutinu. Rajčice trešnjice prepolovite – ako su malene kao kod mene, samo ih zarežite. Masline i kapare isjeckajte na vrlo grube komade.

U široj tavi, debelog dna u kojoj ćete i začiniti paštu, stavite maslinovo ulje, luk i lovor (kasnije ćete ga baciti). Neka samo malo uvene i onda dodajte tunu, češnjak i isjeckanu papričicu : hitro popecite, pažljivo miješajući nekoliko časaka. Dodajte umak od rajčica (ili passatu), isjeckane masline i kapare, ponovno prodinstajte – radi se o 1 -2 minute – jer tuna se ne smije prepeći. Ubacite rajčice i njih samo malo prevrnite u umaku. Ugasite.

Skuhajte paštu al dente – tada ponovno upalite ispod umaka i pomoću velike viljuške za paštu stavljajte (cijedite) bavette ili spaghette u umak. Na vatri sve dobro promiješajte i dodajte 4 -5 jž vode u kojoj se kuhala pašta – ponovno malo »potucite« paštu (to je ono čuveno bacanje pašte u zrak, ali samo ako ste tome vični), ili pak energično promiješajte nekoliko puta kako bi pašta ispustila gluten.

Servirajte na svakom tanjuru pokapanu dobrim maslinovim uljem i ukrašenu bosiljkom

dijeljenje pašte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)