Posted on

Bijeli fažol (grah) u gustoj čorbi od povrća i svježih svinjskih nogica, uz dodatak pašte na kraju kuhanja

Za ljubitelje pašta – fažola, kombinacije grahorice i pašte, tako karakteristične za naše Primorje, Dalmaciju i Mediteran,   ovo je jedno fantastično jelo. Malčice je po sastocima i načinu kuhanja drukčije pripremljena pašta – fažol od one koja se kuha u našim kućama – ali, danas, kada tako teško nilazimo na dobro suho meso (nephodan sastojak našeg pašta fažola), ovo predstavlja izvanrednu i posve novu zamjenu.

Važan sastojak ovog jela su svježe svinjske nogice – meso koje se kod nas češće koristi suho i dimljeno. Svježe nogice sastavni su dio hladetina, ili se pak pripremaju kuhane. Sa malo hrena. Priznajem, nisu mi bile privlačne sve dok nisam otkrila da se u umacima punim začina (kako ih spremaju u Francuskoj i Italiji) pretvaraju u veliki gastronomski doživljaj. Zato ćete ih naći u nekoliko recepata na mom blogu.

Ovaj način pripreme pašte-fažola vezan je uz dvije talijanske pokrajine – Veneto i Marche. U ovom jelu nekako su spojene na jedan, barem po mom mišljenu, izvrstan način. Dodavanje komada dimljenog pršuta ili šunke  ( idealan je donji dio pršuta, gdje se ne mogu više rezati lijepe kriške). dolazi sa naše strane Jadrana. I, također se krasno uklapa u ovaj pašta – fažol.

Vrijeme pripreme : 2 h

Za 4 osobe

Potrebni sastojci :

4 -5 kom svježih svinjskih nogica

400 g bijelog graha (poput vrste «tetovac»)

kriška dimljenog pršuta (cca 80 – 100g)

1 glava crvenog luka

1 pori luk

kriška celera

1 – 2 mrkve

1 paprika

2 -3 rajčice iz konzerve

2 režnja češnjaka

3 -4 lista lovora

 1 jž vinskog octa (za kuhanje nogica)

150 – 200 g pašte (pužići, manji makaroni)

ljuta papričica

2 -3 jž maslinovog ulja

Način pripreme:

Večer prije stavite namakati bijeli grah u vodu.

Svježe svinjske nogice (kupujte uvijek debeljuškaste, «pupaste») dajte prepoloviti kod mesara. Pregledajte ih, na ognju spalite preostale dlačice i dobro ih operite. Stavite ih u expres lonac prekrijte vodom, posolite , stavite žlicu vinskog octa i 2 -3 lista lovora. Poklopite i kuhajte pod pritiskom 20 – tak minuta : bit će skoro pa kuhane. Nastavit ćete ih kuhati u glavnom umaku s fažolom.

U dublju posudu stavite najprije ulje ugrijte ga i onda dodajite :

narezan crveni luk i pori luk, celer, mrkve, papriku, te dva lista lovora. Lagano dinstajte dok povrće ne obamre – tada dodajte isjeckane rajčice, ljutu papričicu, češnjak , posolite i nastavite dinstati dok se ne napravi gusti umak. Dodajte procijeđeni grah,  isjeckani pršut, zalijte toplom vodom tek toliko da opliva i nastavite ga kuhati, poklopljenog, dok se skoro ne skuha. Zavisno od vrste i mladosti graha kuhanje će trajati do 1 h, uz povremeno zalijevanje toplom vodom.

Pred kraj kuhanja ulijte juhu od nogica, složite i njih unutra i nastavite kuhati cca 15- tak minuta, dok se grah i nogice ne skuhaju. Juha od nogica dat će već dobro začinjenom umaku poseban, mekao- slatkasti ukus.

Tada izvadite nogice – ostavite ih na toplo, u nekoj zdjeli, i štapnim mikserom zavrtite SAMO 2- 3puta: to će samljeti dio graha, od čega će čorba postati gusta, ali većina graha ostaje u zrnu.

Dodajte neku manju tjesteninu i skuhajte je, da ostane al dente.

Polovicu jedne nogice (ili više) očistite, isjeckajte kožicu i meso i ubacite u čorbu. Dosolite ako treba, popaprite i poslužite.

Jako dobro paše crvena dimljena ljuta papričica posuta na vrh čorbe, na svakom tanjuru, prilikom serviranja.

Nogice poslužite s nečim kiselim – divne su i neodoljive baš kao i ova pašta fažol.

Rezanci u umaku od svinjskih nogica i kobasica

https://kuzinaspogledom.com/fazol-sa-svjezim-nogicama-i-kobasicama/

Fažol sa kobasicama i svježim svinjskim nogicama

One Reply to “Pašta fažol, na trevižanski način”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)