Posted on

Pite, pituljice, pitice od kora  (filo pastry) –  sa posebnim hrskavim premazom, napunjene trevižanskim radičem, popečenim na svježoj kobasici

Trevižanski radič ,  nenadmašna  ljubičasta zimska salata nije nikada završio u balkanskoj piti – evo mu izvanredne prilike. Za mene, kao strastvenog ljubitelja radiča i pita, ovo je naprosto nenadmašna kombinacija

Za 8 osoba

Vrijeme pripreme : 30 min + pečenje

Potrebni sastojci :

10 kora za pite

2 štručice radiča (cca 400 g)

1 svježa kobasica

2 jž maslinovog ulja

Premaz za kore :

1 čvrsti jogurt 1,8 dl

1 mjerica jogurta, brašna

½ praška za pecivo

1 mjerica jogurta, ulja (pola maslinovog, pola običnog)

1dl kisele vode

Priprema:

Najprije pripremite premaz za kore : izmiješajte pjenjačom sve sastojke – u brašno s praškom za pecivo, umiješajte ulje, jogurt. Pred mazanjem dodajte još i 1 dl kisele vode.

Trevižanski radič isjeckajte na komadiće. Svježu kobasicu izmrvite.

U tavi, na maslinovom ulju popecite kobasicu. Zatim dodajte radič, te ga dinstajte dok ne omekša. To traje nekoliko minuta. Solite vrlo malo jer je kobasica glavni začin.

Ohladite punjenje od kobasice i radiča

Na silikonsku podlogu (ili čistu kuhinjsku krpu), raširite prvu koru. Premažite je kistom u laganom sloju. Zatim dodajte drugu koru – na njoj rasporedite polovicu radiča sa kobasicom. Na to ide opet kora samo sa premazom. Zatim kora na kojoj stavljamo drugi sloj radiča i kobasice. Ponovno kora i premaz.

Zarolajte pitu – dobili ste debelu, meku savijaču. Režite je oštrim nožem na komade debeljine 5-6 cm. Položite ih, jednu pored druge, na namašćen pleh.

Ostatkom premaza pažljivo premažite sve pitice, posebno njene rubove.

pred pećnicu

Izvrsna je kombinacija pitica od radiča i onih od sira (uobičajeno punjenje : 400 g miješanog sira – manje i više slanog, uz kajmak ili vrhnje i 2-3 žumanjca. U tom slučaju koristite tučene bjelanjce za dodavanje u premaz – bit će još prhkije . Tada možete izostaviti kiselu vodu).

Pecite najprije na 190, nekih 15-tak minuta, a onda smanjite na 180 ili 170, da se fino ispeku.

Jedu se same ali posebno obogate mesna jela u nekom umaku, služene kao prilog.

https://kuzinaspogledom.com/radic-mnogo-vise-od-salate-2/

 

 

3 Replies to “Pite- pituljice sa trevižanskim radičem”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)