Posted on

Pašta u  svijetlom umaku  bogatom vrganjima/gljivama jednostavnih sastojaka –  uz okuse timijana, peršina i parmezana

Gljive su izvanredan začin za paštu i rižote – njihov delikatan ali prepoznatljiv ukus i struktura kao da traže ugljikodidrate ili rižu. Katkada je to i najbolj način da se proširi iskoristivost ovog zapravo skupog dara prirode (naravno, ukoliko niste gljivar i živite u predjelima šuma i proplanaka bogatim gljivama. Uz obvezatno poznavanje vrsta jestivih gljiva!)

Bijeli umaci od gljiva najčešće su vezani uz upotrebu slatkog vrhnja  jer ono stvara finu kremu koja se ljubi sa gljivama. Najveći problem ovih umaka jest znanje kako napraviti takvu kremu koja  ne smije izgledati kao čorbica od  vrhnja u kojoj plivaju rezanci ili pašta. Isto tako mora se izbjeći da se umak (sa ili bez vrhnja)  sasuši i zalijepi za rezance tvoreći ljepljivu masu. Drugim riječima – treba znanja ali i umijeća kako u zadnji trenutak začiniti paštu gdje umak ostaje tek lagano kremast, koji obavija rezance a da ih ne slijepi. 

Vrijeme kuhanja: 15min

Za 4 osobe:

500 g vrganja (ili miješanih gljiva)

1 -2 režnja češnjaka

3 jž maslinovog ulja

30 -40 g maslaca

50 – 80 g svježe mljevenog parmezana

majčina dušica, peršin. luk vlasac

300 g rezanaca ili 250 g špageta ( linguina)

Način pripreme :

Gljive nožićem očistite, postružite gdje treba. Narežite ih na lijepe komade. Bogatu kiticu peršina i luka vlasca isjeckajte. 

U tavu u kojoj ćete začinjati paštu stavite maslinovo ulje, maslac i na prepolovljen češnjak. Ugrijte i ubacite gljive – na nagloj vatri pustite nekoliko časaka da se popeku, izdinstaju. Dodajte listiće timijana – barem 3 -4 grančice. Timijan krasno pojača ukus gljiva.

Ugasite.

Kuhajte paštu da ostane al dente. Pred sam kraj  dodajte u umak kutalj vode od kuhanja – počnite miješati na vatri dok se stvori kremica.

  Tada  vilicom  ubacite paštu u tavu sa gljivama, koristeći posebnu «vilicu» za vađenje duge pašte. Ponovno  dodajte kutljaj vode od kuhanja pašte – promiješajte/potucite paštu u tavi da se pašta obloži kremicom umaka. Pospite isjeckanim peršinom/ lukom vlascem i  svježe naribanoim parmezanom  – ponovno na jačoj vatri dodajte kutalj vruće vode od pašte i pažljivo, ali energično promiješajte da se dovrši stvaranje kremastog umaka.

Po želji dodajte na svaki trenutak curak dobrog maslinovog ulja, par listića svježeg mažurana i timijana.

Popaprite! Odmah poslužite! Kod ove pašte važno je da  svi sjedite za stolom i čekate da vam se servira pašta jer ukoliko pašta stoji umak će se sasušiti i zalijepiti na paštu.

Pašta – toskanski pici, jako debela vrsta špageta, koja se dobro ponašana u ovom umaku – dulje se kuha i ispušta više glutena što zgušnjava umak

Savjet : uvijek možete produžiti umak sa nekoliko žlica slatkog vrhnja – posebno ako imate domaće rezance. Vrhnje treba dodati pred ubacivanjem pašte – pustiti da se dobro ugrije i tada nastaviti sa tučenjem i začinjanjem pašte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)