Posted on

Balkanska pogača – kao posebno dobar, svečani kruh, kojem možemo dodavati različite namirnice, zavisno od potreba. Ova je sa kruškama, idealna za svečane stolove pune različitih narezaka, sireva, pašteta, pečenja…

Ovom tradicionalnom receptu – odličnom za dodavanje sireva, šunki ili pršuta, dodala sam sočne kruške, namirisane sa vrlo malo iglica ružmarina.

Vrijeme pripreme:

15 min (priprema), kisanje 2 -3 h, pečenje 45 min

Za 12 osoba

Potrebni sastojci:

800 – 900 g bijelog brašna za dizana tijesta

Kvasac : 50 g

1 jž meda

½ dl mlijeka za kvasac

2 jaja

3 dl mlijeka za tijesto

½ dl ulja : maslinovog ili običnog

2 jž soli

2 kruške

Sjemenčice za posipanje:

sezam, buča, mak

premaz : 1 jaje i malo vode

Priprema:

Najprije pripremite kvasac : u mlako mlijeko stavite puni žlicu meda (ili šećera), izmrvite svježi kvasac i dodajte 100 g brašna. Sve izmiješajte i pustite na kisne.

U zdjelu stavite sve tekuće sastojke (neka sve bude na sobnoj temperaturi) : mlijeko, ulje, jaja, sol, zatim umiješajte uskisli kvasac. Polako dodajite brašno – trebat će vam cca 800 g, da bi dobili mekano tijesto. Izvadite ga iz zdjele, mijesite dok se ne počne odvajati od površine, vratite ga nazad u zdjelu. Izrežite križ – pomoći će da tijesto bolje naraste. Prekrijte nekim poklopcem (idealne su plastične zdjele za tijesto s apoklopcem koji se otvori kada je tijesto uskislo).

Uskislo tijesto prevrnemo na dobro pobrašnjenu površinu – laganim pritskanjem razvaljamo ga u pravokutnik. Pospemo ga sa kockicama kruške i stavimo ponegdje pokoju iglicu ružmarina. Zarolamo u štrucu

  1. Štrucu izrežemo na deblje kriške od kojih ćemo napraviti pogačice- svaku dlanovima sakupljamo prema unutra dok ne dobijemo loptice. Možemo ih ovako slagati u namazan pekač i kasnije rezati ili odlamati.
  2. Ako se odlučimo na zvjezdastu pogaču, onda moramo izrezati 8 približno jednakih kriški, ostavljajući još jedan dio (najčešće krajeve )za središnji dio pogače

  1. Naravno da je ljepše ako napravimo lijepu zvjezdastu pogaču. Uzmite okrugli pekač ( promjer 30 cm) i u sredinu stavite okruglu zdjelicu. Obložite je manjim komadom tijesta.
  2. Sada slažite pogače po rubovima zdjele.

 

  1. Izrežite oštrim nožem tijesto na sredini – prevrnite rubove po pogači.
  2. Od ostatak tijesta napravite tri zarolana komada i postavite ih u sredinu

  1. Površinu pogačica namažite smjesom jaja i vode te pospite sa sjemenčicama.

Pustite još cca pola sata da uskisne –stavite u zagrijanju pećnicu na 200 nekih 10- tak minuta, zatim smanjite na 180 dok se ne ispeče.

 

(Prva i zadnja fotografija : Janez Pukšič)

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)