Posted on

Riža kantonska – varijacije na temu

Svatko tko je bio u kineskom restoranu imao je priliku probati šareni prilog od rastresite riže,  sa zelenim zrncima graška, šunkom i komadima kajgane.

Kantonska riža toliko je popularna u svijetu da se čak misli kako je izumljena na zapadu, što Kinezi opovrgavaju. Bilo kako bilo, radi se o jednom brzom, izvanrednom tanjuru riže koji je zdrav i zasitan a može, ako se zadržite samo na njemu, biti i vrlo dijetalan. Idealan je i za male zdjelice tupperware, koje nosite na posao , uživajući u zdravom ručku, koji vas neće opteretiti, tako da možete nastaviti sa bilo kojim radnim angažmanom.

Pred vama je bazičan recept – uz varijacije sa crvenom ili crnom rižom, koje se duže kuhaju, ali i za to postoje rješenja sa malim express loncem.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme : 20 min

Potrebni sastojci:

300 g  basmati riže

200 g graška

150 g kuhane šunke (može i svinjskog pečenja)

3 – 4 jaja

½ dl rižinog vina (ili, premda nije isto : suhog bijelog vina)

1 žlica sojinog umaka

Ulje, sol

Način pripreme:

Basmati rižu držite u vodi nekoliko minuta, zatim procijedite i isperite pod mlazom vode. Svrha ispiranja je ostranjivanje škroba iz riže, koji nam je kod rižota veoma dobrodošao jer pomaže kremozitetu , dok ovdje riža mora biti rastresita.

Mjera količina riže x 2,5 vode – Kinezi savjetuju da se riža prelije vodom toliko da kada uronimo dlan, voda dopire do početaka prstiju. Možete dodati žlicu maslinovog ulja i malo soli, ukusnije je, ali nije izvorno.

Neka poklopljena riža provrije – pustite je 2 -3 minute na najjačem, onda smanjite, da lagano vrije. Nakon deset minuta brzo odškrinite poklopac – voda bi trebala biti potpuno apsorbirana. Zatvorite i ostavite novih 10 minuta. Ima još jedan, čak bolji način kuhanja basmati riže – poklopac se obavije čistom krpom (ili jačim papirom) tako da upija paru. Sve ostalo je isto.

Grašak kuhajte u osoljenoj vodi par minuta, dok se ne skuha. Odmah procijedite i potopite ga u hladnu vodu, da zadrži boju.

Šunku izrežite na kockice.

U wok ulijte 3 žlice ulja -kada se zagrije ulijte istučena, posoljena i popaprena jaja. Vilicom razmrvite kajganu.

Odmah ubacite rižu, šunku i grašak: sve  preokrenite  na vatri i zalijte rižinim vinom. Još samo trenutak da ishlapi alkohol, te začinite žlicom sojina umaka.

Izvrsna je i potpuno hladna

VARIJACIJE: ljubitelji crvene i crne riže zamijenit će basmati i dobiti nove ukuse.

crvena riža – odlično kao hladna salata

Uz grašak možete koristiti i mladu tikvicu – preokrenite je na tavi sa nekoliko stručaka mladog luka i dodajte je grašku.

Možete koristiti i oljuštena zrna mladog boba (samo se prokuhaju i procijede – noktom zareže zrno i izlete dvije mekane polovice).

Zašto je ne obogatiti sa fino narezanom kuhanom hobotnicom, uz dodatak mladog luka? Sa balancanama, izrezanim na male kockice i popečenim na tavi?

Fantastična je ako joj dodate na pari kuhane vrtne šparoge, izrezane na kose djelove.

crna riža venera

Izvanredna je ako umjesto šunke ubacite na tavi popečene repiće kozica ili škampi : još delikatnija je ako pravite kajganu sa divljim šparogama (šparoge prokuhajte kratko sa par žlica vode u woku i onda dodate jaja).

Sve ostale kombinacije neka budu plod vaše kuharske fantazije!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)