Posted on

Carpaccio – tanko narezana hobotnica, na posteljici od rukole i crvenog radiča, servirana uz tempuru od povrća – kao izvrsno predjelo ribljem meniju

Moje omiljeno predjelo za Badnjak – hobotnica, skuhana dan ranije, dobro pritisnuta u plastičnoj flaši čeka u hladnjaku , spremna na fino, strojno rezanje (ili strpljivo, tipično muško umijeće finog rezanja mesa ili ribe).

Tempura – najljepši uvoz japanske kuhinje, nenadmašan način prženja povrća, ribe… koječega

Efekat i užitak – izvanredni bez nekih velikih priprema i posebnog kuharskog znanja

Za 12 ljudi

Potrebni sastojci :

hobotnica od 1 -2 kg

2 lista lovora

200 g rukole i crvenog radiča

100 g rajčica trešnjica

1 limun – sočan, sok

½ dl maslinovog ulja

sol, papar

Tempura:

1 crvena i žuta paprika

1 -2 tikvice

cvjetići cvjetače

crveni trevižanski radič

(meže glavica ljubičastog luka, brokoli, artičok, balancana)

Smjesa: za tempuru:

1/3 brašna

1/3 rižinog brašna (izvrsna zamjena škrobno brašno)

1/3 mineralne vode

ulje za prženje

 

Priprema:

Hobotnicu – smrznutu svakako – skuhajte na uobičajen način : u kipuću vodu kojoj ste dodali 2lista lovora i malo soli uranjajte hobotnicu, držeći je za glavu, tri puta. Svaki put će se zakovrčati krakovi. Ne pitajte zašto – to je provjereni način kuhanja hobotnice na mnogim djelovima Mediterana. Kuhajte je na laganoj vatri – kada u najdbljem dijelu krakova glatko ulazi vilica, hoba je kuhana. Ostavite je da se prohladi u toj vodi.

Izrežite je na veće komade. Izaberite plastičnu flašu od 1,5 l i slažite hobotnicu unutra, pritiskajući je što više. Na vrh stavite neki uteg i smjestite je u hladnjak, barem 12 sati.

nakon dobrog hlađnje, izrežite plastičnu flašu

Prije nego je izrežete, stavite je pola sata u freezer da se dodatno stisne. Oko mesa hobotnice stvori se i fina želatina koja će vam omogućiti da se dobiju lijepe kriške.

Salatu operite, dobro osušite i smjestite na dno tanjura. Hobotnicu, narezanu sa strojem na fine, tanke kriške (ili strpljivo nožem) smjestite po salati. Začinite citronettom : vilicom tucite/miješajte 1/3 soka od limuna i 2/3 dobrog maslinovog ulja, kojem ćete dodati pred kraj sol i papar. Prelijte zadnji čas preko hobotnice i salate.

božićni vijenac od carpaccia hobotnice

Tempura:

Narežite povrće na trake – koristite povrće koje volite.

povrće za tempuru – duguljasto izrezano

Ima mnogo recepata za tempuru – ovaj je uvijek vrlo uspješan. Oba brašna držite u hladnjaku prije nego im uniješate gotovo smrznutu mineralnu vodu.

tijesto/masa za tempuru

U obilato ulja pržite povrće umočeno u tempuru – to iziskuje znanje prženja. Uvijek mnogo ulja (idealne tave su poluwok gdje je površina koja se zagrijava uža od promjera tave i nikada ništa ne «gori») – odlažite ispržene komade na kuhinjski papir. Kada pržite mnogo povrća, upalite pećnicu na 80 i odlažite servirni tanjur sa isprženim povrćem, da vam se ne ohladi.

hrskava tempura

 

Poslužite uz carpaccio od hobotnice (tako se naziva zbog načina rezanja).

Divan, divan obrok : naš naklon i zahvale globalizaciji u kuhinji!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)