Posted on

Mahune, ili kako ih mi nazivamo fažoleti, dinstane s ostalim ljetnim povrćem i začinjene, onako kako se oduvijek običavalo u Dalmaciji – sa dobrom, šarenom, dimljenom pancetom. Jer to je najstariji   prirodni pojačivač ukusa u kuhinjama našeg i talijanskog dijela Mediterana.

Ovakav prilog vjerovatno bi mogao nositi naziv – varivo  u ostalim djelovima naše zemlje. Cušpajz. Mislim da je u tom slučaju jušniji, vrlo često začinjen zaprškom. Nešto poput guste juhe od povrća.. Kod nas u Dalmaciji, posebno u kuhinji mojih roditelja, ovaj prilog radio se začinjen dalmatinskim peštom , bogat je ostalim ljetnim povrćem i mnogo je gušći te nema ni zaprške ni kiselog vrhnja.

Svatko nosi uspomene na kuhinju svog doma – odatle i moja neobjektivnost, budući da mislim kako je ovo najbogatiji i najbolji recept pripreme fažoleta. Često takve ocjene ovih šufiganih fažoleta, koji su prilog a nisu cušpajz, iliti obratno,  čujem i od mojih gostiju, kojima ga najčešće služimo ljeti uz roštilj ; jako ga vole i djeca uz nezaobilazne polpetice ili pohano meso.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Za 6 – 8 osoba

Potrebni sastojci :

1 kg mladih mahuna

1 glavica crvenog luka

80 g masnije, dimljene pancete

3 -4 režnja češnjaka

kitica peršina

2 paprike

1 žuta tikvica,« patišon« (opcija)

3 -4 dl gotovog umaka od rajčica , ili passate od rajčica

1 jž crvenog vinskog octa

svježa ljuta papričica, 2 lista lovora

kopar, ili koromač, ili metvica, ili bosiljak

sol, papar

½ dl maslinovog ulja

Priprema:

Ovo je tipičan ljetni prilog : mlade mahune  (još bolje su široke mahune: žute, zelene, šarene), očistite na vrhovima i narežite na kose komade od 3-4 cm. Crveni luk isjeckajte na listiće. papriku na režnjeve a jako volim dodati i jedan žuti patišon tikvicu, zbog njenog limunkastog ukusa. (Ako imate…)

Obavezne su rajčice – ako su svježe, oljuštite ih, usitnite i odmah pristavite umak: dodajte na 2 jž maslinovog ulja, 1 režanj češnjaka, ubacite isjeckane rajčice i pustite da kuhaju 15 – minuta. Možete koristiti i sirove, olupljene i onda naribane rajčice (to je najbrži način njihove pripreme. Međutim, mnogo je bolje kada dodate već ukuhane rajčice u umaku. Recimo, da je to jedna nijansa, finesa, jer se umak od fažoleta bolje zgusne. Odlična zamjena bit će i passata od rajčica.

Pancetu narežite na fine kockice; češnjak i peršin isjeckajte.

Na maslinovom ulju lagano zazlatite crveni luk, uz obavezni dodatak od 2 lista lovora. Ubacite pancetu, malo je popecite i dodajte paprike. I njih samo malo prodinstajte, nakon čega dodajte fažolete (mahune), češnjak, peršin i tikvicu, ako je imate. Posolite i na laganoj vatri prodinstajte novih 5 -6 minuta. Tada dodajte rajčice, odnosno umak od rajčica, peršin, isjeckanu ljutu papričicu. Poklopite i nastavite dinstati na laganoj vatri. Kada su fažoleti napola kuhani, dodajte čašu vode sa vinskim octom. Nastavite kuhati dok fino ne omekšaju.

također možete regulirati i jušnost priloga, zavisno s čim ćete ga služiti. Vode se dodaje vrlo malo – čaša ili dvije, posebno ako su fažoleti tvrdi pa trebaju  više vremena dok se skuhaju.

Na kraju dodajte još neku aromatičnu biljku : bosiljak, kopar, s tim da je meni najdraža menta (metvica) koja jako dobro paše uz mahune.

polpetice sa šufiganim fažoletima – jedno od najomiljenijih ljetnih jela mog djetinjstva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)