Posted on

 

Patatas bravas znani španjolski specijalitet , krumpiri najprije pečeni u pećnici pa zatim začinjeni umakom od rajčice uz dodatak ljute papričice

»Sjeti se patatas bravas«, kaže moja prijateljica Linda, jedna od onih Talijanki koje luduju za našim dalmatinskim krumpirom. I, tako i oni došli na stol – dobra ideja iz španjolske kuhinje koja inače ima odlične recepte sa  krumpirima. Jer, ako je restani ii kako kažu Slovenci »tenstan krumpir« blago nacionalnih kuhinja mittel Europe, ovo je sjajan nadomjestak.

Patatas bravas (ovo potonje se može prevesti kao »spicy«, ljuto začinjen s papričicama, nezaobilaznim povrćem Španjolske i Mediterana) rade se najčešće od kuhanih ili prženih krumpira koji se onda »uvaljaju« ili preliju umakom od rajčica. Meni je najbolja verzija krumpira pečenog u pećnici i onda začinjenog, malčice drukčije, ali još uvijek « bravas – spicy-ljutog » ukusa čiju jačinu odredite po želji. Možda malo podsjećaju na pržene krumpiriće sa kechupom (koje inače ne volim), možda. Ali, mnogo, mnogo su bolji

Vrijeme pripreme: 10 min + 50 min pečenja

Za 4 osobe

Potrebni sastojci:

1 kg krumpira

2 grančice ružmarina

2 -3 jž maslinovog ulja

Umak od rajčica:

500 g svježih, zrelih rajčica

½ glavice crvenog luka

2 režnja češnjaka

svježa ljuta papričica

3 jž bijelog vina

4-5 listova bosiljka

sol, pola žličice šećera

3 jž maslinovog ulja

Priprema:

Oljuštite krumpir i isjecite ga na četvrtine, koje onda izrežete na polovine. tako da svi komadi budu približno iste veličine. Stavite krumpir u pekač, prelijte uljem (ne treba biti premasno, samo da se namasti dno), prstima isjeckajte grančice ružmarina, sve promiješajte i stavite u zagrijanu pećnicu na 200 (Ili kako ste već navikli).

Dok se peče krumpir napravite umak od rajčice – svježe rajčice zarežite na vrhu i potopite u kipuću vodu nekoliko časaka. nakon toga ih izvadite i odstranite im kožicu i istisnite što više vode i sjemenčica.

Na maslinovom ulju pustite da vam uvene crveni luk narezan na listiće, zatim dodajte isjeckanu papričicu i češnjak, samo malo preokrenite po ulju da se namiriše i odmah ubacite isjeckane rajčice. Kuhajte ih dok se na napravi umak – ako radite u široj posudi, isparivanje vode će se ubrzati i umak će biti gotov za 15- tak minuta. Posolite, dodajte bijelo vino, malčice pošećerite i ponovo ostavite da umak kuha nekoliko časaka dok ne ishlapi alkohol. Ubacite listiće bosiljka.

Pečeni krumpir izvadite u neku lijepu zdjelu i odmah prelijte umakom od rajčica. Pažljivo promiješajte i servirajte ga vrućeg, ukrašenog listićima bosiljka.

Patatas bravas začinjaju se kuminom – ja sam odabrala ružmarin za pečenje i bosiljak za umak od rajčica.

izvanredan prilog uz meso na žaru, posebno steak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)