Posted on

Polenta bogato začinjena sirevima i kobasicama – izvanredno rustikalno jelo, koje uz prilog od dalmatinskog ili ličkog kiselog kupusa postaje prava zimska gozba

Krupno mljevena kukuruzna polenta, ili pak miješana sa heljdom (čuvena polenta taragna) jedno je od najpopularnijih jela slovenskog i taljanskog krasa. Strogo kontroliranog porijekla, mljevena na starinski način u preživjelim mlinovima Furlanije i Venezia – Giulije, kuhana na starinski način – polagano, 45 minuta uz poštovanje svih starinskih uzusa i pravila.

polenta taragna – mješavina kukuruzne i heljdine polente

Nekada se kuhala u posebnim bakrenim pajolima, uz neprestano miješanje ravnim drvenim žlicama – pravila koje danas ipak malčice zaobiđemo. Iako se nikako ne može nadoknaditi svojstveni ukus polente kuhane u bakrenoj posudi (posebno kada malo, ali zapravo uvijek, zagori, pa se kasnije postružu ti ostaci), danas postoje posude sa posebnom oblogom protiv zagaranja, tako da nije potrebno ni stalno miješanje. Koristite dakle teflon ili keramikom obložene posude.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 40 min

Potrebni sastojci:

mjera za polentu : šalica od 2,5 dl

4 šalice vode

1 šalica polente

pola žličice soli

Začinjanje :

100 – 150 g miješanog sira (izvrsna kombinacija : topivi jaki sir (npr. taleggio, raclette, grojer, (gruyer) gorgonzola) i sir iz slanice (zreli)

kranjske kobasice

5 – 10 listova lovora

 

Priprema:

Najbolji omjer za lijepu, kremastu polentu jest 1:4 (polenta:voda). Tvrđa odnosno rjeđa polenta traži onda samo regulaciju količine polente.

Koristite posudu u kojoj će polenta zauzeti polovicu (kako vam ne bi špricala) i po mogućnosti od obloga gdje neće zagorjeti. Zakuhajte vodu i s visoka polako sipajte polentu uz miješanje pjenjačom, da se ne stvore grudvice. Kada ste je dobro umiješali, smanjite na minimum i poklopite polentu. Kuhajte od 35 – 45 minuta (zavisi od polente, ali mora biti mekana i dobro kuhana) i ne miješajte sve do kraja, kada je isključite.

Prebacite je u plitku zdjelu. Sireve isjeckajte na kockice i ubodite u kipuću polentu, zajedno sa listovima lovora (zbog vrućine pustit će krasan miris). Kobasice – izaberite po volji : kuhane kranjske ili slične kobasice, izrežite i utisnite u polentu – izvrsne će biti i neke dobre pečene kobasice.

Služite uz dalmatinski ili lički kiseli kupus u kojem može biti i dodatnog suhog mesa. Za ljubitelje zimskih rustikalnih jela, ovo postane prava pravcata gozba

 

kiseli kupus na sinjsko dalmatinski način

One Reply to “Polenta – bogato začinjena zimska gozba”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)