Posted on

Sipa sa mladim zelenim graškom – seppie con piselli, proljetno jelo u kojem se kombinira sezona sipa i mladog graška.

Staro ribarsko jelo iz Pesara (Marche) talijanske pokrajine s izvrsnim receptima za jela od riba. Nekada se služilo za ribarsku marendu koja se blagovala na brodu kada bi se završio odabir i istovar noćnog ulova. I stvarno, najviše prija upravo na brodu – sjedeći na uskim bancima s tanjurom naslonjenim na krajeve malog drvenog stola, umačući komade odlomljenog kruha u bogati umak od sipa, rajčica i graška, zalijevajući čašicom domaćeg crnog vina. Vrata su uvijek otvorena uz viku i dobacivanje poznanika i prolaznika koji redovno dolaze vidjeti “šta se ulovilo”. Poznanstva iz djetinjstva u koja smo upali i mi, “oltre Adriatico”. Sjećanja na jednu od najboljih kuhinja Jadrana, na godine učenja malo drukčijeg načina pripreme ribe i plodova mora.

Brojni su recepti sipe s graškom – ja ih kuham sa dodirom dalmatinskih običaja

Vrijeme pripreme: 1h

Za 4 osobe

Potrebni sastojci:

1,2 – 1,5 kg sipa

1 glavica veceg crvenog luka

4-5 režnjeva češnjaka

3 -4 kom rajcica pelata

400 g svježeg ili smrznutog graška

2 lista lovora

kitica peršina (divljeg koromaca)

1dl bijelog vina

3 -4 jž maslinovog ulja

Priprema:

Sipe očistite – odstranite i vrećicu s crnilom. Operite i oštrim nožem – sipa se teže reže, klizi – izrežite na prugice. Crveni luk isjeckajte na listiće. Pustite da se lagano zastakli na maslinovom ulju dodavši mu 2 lista lovora. Tada ubacite sipe i pirjajte ih, na jačoj vatri, nekoliko minuta, miješajući, da se popeku i “zažute”, te izgube vodu. Sipe nikada dugo ne pirjam – tako me naučila moja majka. Zato je bolje ovakve umake raditi u tavama, jer tekućina brže ishlapi.

Kada su se sipe pirjajući popekle, zalijte ih bijelim vinom i pustite da alkohol ishlapi. Dodajte pelate, isjeckani češnjak, komadić ljute papričice i nastavite pirjati nekoliko minuta dok se ne napravi gusti umak. Tada nastavite kuhati sipu u umaku od rajčica dok ne omekša uz povremeno dodavanje čaše vode , tako da se sipa stalno kuha u gustom umaku. NE SOLITE!

Kada je sipa kuhana ubacite grašak – u proljeće neka to bude mladi, slatki grašak, a u ostalo doba godine smrznuti (nikada ne koristim grašak iz konzerve u niti jednoj kombinaciji).

ubacivanje graška

Dolijevajte malo – pomalo, toplom vodom , te nastavite kuhati dok grašak omekša. Pred sam kraj dodajte isjeckani peršin i divlji koromač (kada je svjež, u sezoni)

Na kraju odredite jušnost umaka po svojoj želji i načinu serviranja. Posolite, pažljivo, i popaprite prije posluživanja

Posluživanje

Sipe s graškom možete servirati na na posteljici od meko kuhane polente, na način da to napravite na svakom tanjuru posebno. To je odlična kombinacija kao i kod svakog brudeta. U Pesaru je najcešće služe u nizu hladnih i toplih predjela od ribe. Kada imam veća društva s ovakvim umakom začinjam i neku kraću paštu – odlično jelo za ljetna druženja, piknike, jer se može ranije pripremiti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)